TARA ČEKA ANALIZU: Ministarstvo održivog razvoja i turizma traži razlog zamućenja reke

Z. Z.

04. 08. 2020. u 09:42

JOŠ nema informacije šta su utvrdili inspektori Vodoprivredne i Ekološke inspekcije, zašto je zamućena "suza Evrope".

ТАРА ЧЕКА АНАЛИЗУ: Министарство одрживог развоја и туризма тражи разлог замућења реке

Foto KOR

Prema našim saznanjima, reč je o nadležnosti, odnosno koja će inspekcija utvrditi činjenice, jer, kako nam je rečeno, vodoprivredni i ekološki inspektori tvrde da je to dužnost Komunalne inspekcije. Kazali su nam i to da će se nakon razrešenja situacije i analize oglasiti saopštenjem i poslati nalaz Ministarstvu održivog razvoja i turizma koje je i tražilo da se ispita razlog zamućenja Tare.

Činjenica je da reka nema onu bistrinu kojom se, kako su nam kazali meštani, ponose.
- Od prošle nedelje situacija je katastrofalna. Reka ne liči na Taru koju mi poznajemo. I malobrojni turisti sada nas obilaze, kada pogledaju sa mosta i vide neverovatan prizor reke koja sada liči na blatnjavu vodu - ispričala nam je meštanka koja nije želela da joj pominjemo ime.
Činjenica je da zamućena Tara nije potresla samo stanovnike tog kraja, već je objavljena slika obišla i region.
- Nakon objavljivanja fotografija odmah smo prijavili slučaj i uputili pisani zahtev Upravi za inspekcijske poslove da hitno na teren pošalju inspektore i utvrde koje su aktivnosti dovele do zamućenja Tare. Tražimo da se utvrdi koji je subjekt doveo do takvog stanja, da li je reč o ekocidu, kršenju zakona ili gruba nepažnja. Očekujemo da nas Uprava za inspekcijske poslove obavesti do kakvih su nalaza došli. Najbitnije je da se preduzmu mere na otklanjanju zamućenja - poručeno je iz Ministarstva turizma, i ukazano da su oni koji su naneli štetu u obavezi i da je uklone.
Iz tog vladinog resora pozdravili su inicijativu nevladinog sektora, koji je prošle nedelje prijavio šta se desilo na reci.
- Mi cenimo rad i zalaganje NVO, oni su negde prvi na terenu koji i sugerišu kad dođe do poremećaja, ali dozvolimo ipak da nadležni odrade svoj deo posla i da obaveste javnost šta se zapravo desilo - prokomentarisali su iz Ministarstva turizma nakon ocene predstavnika civilnog sektora da su mogući razlozi zamućenja izgradnja malih elektrana ili prve deonice auto-puta.
DEVASTACIJA
KOALICIJA za održivi razvoj poslala je prošlog petka fotografije Tare Unesku.
- Pored radova na auto-putu, izgradnje mini-hidrocentrala na pritokama Tare i pristupnih puteva dolazi do ispiranja hiljada tona sedimenta, šljunka, zemlje i otpada u samo korito Tare, što dovodi do neviđenog ekocida - pomora ribe i živog sveta. Celim svojim tokom do samog ušća u Drinu, inače, plavozelena reka, bila je potpuno mutna, braon ili skoro bela, u zavisnosti od toga o kojem delu toka se radi - naveli su u saopštenju iz Koalicije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!