INJEKCIJA ZA TURIZAM 68 MILIONA

I. D. STOJADINOVIĆ

23. 07. 2020. u 10:20 >> 00:32

U OKVIRU trećeg paketa mera podrške privredi i građanima za ublažavanje posledica pandemije virusa korona, Vlada će izdvojiti kratkoročno 67,85 miliona evra do 2022. godine za pomoć turističkoj privredi i te mere će uključiti subvencije kamatnih stopa, subvencije za privatni smeštaj, obrtna sredstva za likvidnost i niži PDV, kazao je juče premijer Duško Marković u parlamentu u okviru premijerskog sata.

ИНЈЕКЦИЈА ЗА ТУРИЗАМ 68 МИЛИОНА

Foto Vlada CG

Prema njegovim rečima, Vlada je uložila napore da očuva ekonomsku supstancu u sektoru turizma, te je u okviru drugog paketa mera uplaćeno 12,14 miliona evra za 40.422 zarade za više od 2.100 preduzeća, a Investiciono-razvojni fond je plasirao kredite vredne 81 milion evra.

RAZMATRAJU ZAKON O PDV

POSLANIKA SDP Raška Konjevića zanimalo je zašto je vladajuća većina odbila zakonske predloge koji se odnose na smanjenje stope PDV za turističku i ugostiteljsku delatnost, zbog čega su, kako tvrdi, već četiri godine prisutni hotelijeri koji imaju povlašćeni poreski status. Marković je u odgovoru kazao da Vlada neće dozvoliti da im sadašnja kriza nametne dodatni teret na ionako skromne budžete.

- Kao jedna od mera razmatra se izmena Zakona o PDV u smislu smanjenja poreskih stopa za turističku i ugostiteljsku delatnost u periodu krize i to pitanje se veoma detaljno analizira - kazao je Marković.

- Treći set mera će biti sutra na sednici Vlade. On uključuje subvencionisanje kamatne stope za reprogram kredita kod IRF-a i banaka, vredne 12 miliona, primenu niže stope PDV-a od sedam odsto na period od godinu dana ukupno vredne 16 miliona evra, kreditnu liniju kod IRF-a za likvidnost i obrtna sredstva sa subvencionisanom kamatnom stopom, subvencije za izdavaoce privatnog smeštaja od tri miliona evra, kao i subvencije za turoperatere i sredstva za promociju - kazao je Marković.

Premijer je objasnio i da treći paket pomoći građanima i pivredi predviđa dugoročni set mera u turizmu koji će se primenjivati do 2024. godine, ukupno je vredan 131,7 miliona evra i bavi se investicijama za završetak postojećih objekata, rekonstrukciju i izgradnju novih, diverzifikaciju turističkog proizvoda i avio-dostupnošću.
Na dopunsko pitanje potpredsednika Skupštine Branimira Gvozdenovića, kako će država ojačati IT sektor i privredu, Marković je odgovorio da će u trećem paketu mera, Vlada dati podsticaje kroz dva predloga zakona koje će utvrditi na sednici planiranoj za danas.
- Želimo da od 1. septembra podsticajne mere stupe na snagu. Među njima su olakšice za početak poslovanja (startap) preduzeća koja će biti oslobođena poreza za pet godina, umanjenje za poreze i doprinose za zapošljavanje do 50 odsto - rekao je Marković. - Takođe, tu je i oslobađanje poreza i doprinosa za rad na inovativnim projektima, oslobađanje poreza na dobit u stoprocentnom iznosu za reinvestiranje u inovativne delatnosti, za ulaganje u startap i fondove za finansiranje inovativnih projekata, za donacije naučnoistraživačkim institucijama, umanjenje poreza na nepokretnost, za izgradnju infrastrukture, za inovacionu delatnost i uspostavljanje fonda za inovacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)