RAT KLANOVA DO ISTREBLJENJA: Likvidacija Saše Klikovca dokaz da nema kraja obračunu zavađenih Kotorana

S. ĐOKIĆ

20. 07. 2020. u 10:00

RAT dva najjača crnogorska klana ne jenjava. Najnovija žrtva krvavog obračuna koji skoro šest godina traje između dve zaraćene kriminalne grupe "kavčana" i "škaljaraca" je Podgoričanin Saša Klikovac (38), likvidiran u subotu nešto pre 10 sati ispred porodičnog restorana "Kod Crnogorca" u naselju Cijevna, nadomak Podgorice.

РАТ КЛАНОВА ДО ИСТРЕБЉЕЊА: Ликвидација Саше Кликовца доказ  да нема краја обрачуну завађених Которана

Foto: Novosti

Ubica ga je sačekao da izađe iz restorana i krene ka svom automobilu parkiranom tik uz vrata lokala, a zatim u njega ispalio iz automata kišu metaka. Pucnjavu su čuli njegovi roditelji i osobe koje su bile u restoranu nakon čega su bezuspešno pokušavali da mu spasu život. Da je egzekutor bio rešen da ubije Klikovca, govori i podatak da je u njegovo telo ispaljeno čak pet hitaca kalibra 9 milimetara.

Taman kad se pomislilo da vlada primirje između mafijaških klanova, bar u vreme pandemije, koje je, doduše, narušeno 26. maja u ukrajinskoj prestonici Kijevu, kada je pokušano ubistvo Radoja Zvicera, jednog od navodnih šefova "kavčana" - usledila je nova likvidacija u glavnom gradu Crne Gore.

Da je reč o "naplati računa" između dva klana, tvrdi sagovornik "Novosti" blizak istrazi, objašnjavajući da je upravo to razlog što su se i pripadnici Specijalnog policijskog tima za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije uključili u ovu istragu. Oni će na ovom slučaju raditi zajedno sa kolegama iz podgoričke kriminalističke policije.

Klikovac je, prema operativnim podacima policije, godinama važio za bezbednosno interesantnu osobu. Najpre se vodio kao pripadnik lokalne kriminalne grupe "zagoričani", koje ime su im nametnuli mediji i istražitelji zbog naselja odakle su skoro svi članovi te grupe.

POTRAGA ZA CRVENIM "GOLFOM"

OSIM pretrage mesta ubistva Saše Klikovca, policija je pretraživala više naselja u Zeti, ne bi li ušla u trag ubicama. Obavili su razgovor sa desetak osoba koje su u njihovim evidencijama vode kao članovi škaljarskog kriminalnog klana. Pregledaju se i snimci sa nadzornih kamera postavljenih na objektima u blizini restorana "Kod Crnogorca", kako bi se proverilo da li je neka od njih snimila zločin. Na osnovu preliminarnih nalaza, istražitelji veruju da je ubica imao pomagače, ali zasad nije pronađen nijedan trag. Policija traga za crvenim "golfom", koji je prethodnih dana primećen u blizini kuće Saše Klikovca i ima li veze sa organizacijom ove likvidacije.

Većina njih je zbog raznih krivičnih dela, počev od napada na službeno lice, nedozvoljenog držanja oružja, droge, iznude, računarske prevare, završila iza brave, gde su se sprijateljili sa pripadnicima kotorskog "kavačkog klana" i na taj način podigli svoju do tada i ne baš opasnu kriminalnu grupu na znatno opasniji nivo.

Da je poznanstvo stečeno iza brave dovelo do toga da ova lokalna kriminalna organizacija bude naslonjena direktno na "kavački klan", potvrđeno je i fotografijama koje su objavile "Vijesti", a na kojima se vidi da su upravo vođe "zagoričke grupe" čekala izlazak iz zatvora vođe "kavačkog klana" Slobodana Kašćelana.

Ova grupa nije jedina koja se priklonila kotorskim klanovima. Kako objašnjava sagovornik "Novosti", zatvor je mesto gde su mnogi manje poznati kriminalci dobili svoje mesto u nadaleko "poznatim" kriminalnim klanovima koji su svoje "pipke" pružili širom Evrope.

Foto: MUP

 

- Nisu bili retki slučajevi gde je dolazilo do sukoba pritvorenika koji su na taj način nastojali da dokažu svoju neustrašivost, a sve u nameri da se priklone nekom od dva kriminalna klana - kaže naš sagovornik.

Zato i ne čudi podatak da se ne smanjuje broj pripadnika organizovanih kriminalnih grupa, bez obzira na to što je krvavi rat kriminalnih grupa do sada odneo blizu 50 života. Žrtve obračuna nisu bili samo kriminalci, već i njihove porodice, saradnici, advokati, ali su u likvidacijama stradale i slučajne osobe. Atentati su se događali i van Balkana: u Španiji, Nemačkoj, Austriji, Holandiji, Grčkoj...

Rat klanova počeo je zbog nestanka droge u Valensiji. Prva žrtva obračuna bio je Crtinjanin Goran Radoman, koji je ubijen u podzemnoj garaži na Novom Beogradu u februaru 2015. godine. Njegov egzekutor nikada nije identifikovan, a nezvanično bezbednosne službe imaju operativne podatke o mogućem počiniocu ovog zločina.

Posle tog ubistva, usledile su mafijaške likvidacije koje su se do tada mogle videti samo u kriminalnim filmovima. Bilo je tu svega, od ubijanja podmetanjem eksplozivnih naprava do ubistva u po bela dana naočigled mnogobrojnih svedoka, ali i ubistva bliskih rođaka pripadnika kriminalnih grupa koji nisu imali nikakve veze sa kriminalnim delovanjem.

Plaćenici nisu birali ni mesto ni vreme. Svoje mete nisu samo nalazili po Crnoj Gori i Srbiji, već i u zemljama zapadne i istočne Evrope.

Po svoj prilici, motiv zbog čega je započeo sukob odavno je prestao da bude razlog. Sve je sada osveta, a rat kriminalnih klanova će, kako se to još davno moglo čuti, trajati do istrebljenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba