VERSKI OBREDI BEZ GRAĐANA: Preporuka nacionalnog koordinacionog tela

Veliša KADIĆ

16. 07. 2020. u 22:45

NACIONALNO koordinaciono telo preporučilo je svim verskim zajednicama u Crnoj Gori da se na verski obredi vrše bez prisustva građana u verskim objektima.

ВЕРСКИ ОБРЕДИ БЕЗ ГРАЂАНА: Препорука националног координационог тела

Foto Vlada CG

U Podgorici su uvedene nove privremene sedmodnevne mere, a maske su obavezne i na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Okupljanje stanovništva na otvorenim javnim mestima moguće je do 40, a na zatvorenim do 20 lica, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra i nošenje zaštitnih maski. Obavezno korišćenje zaštitnih maski u zatvorenom i otvorenom prostoru, uključujući i decu stariju od sedam godina.

Ova obaveza ne odnosi se na objekte stanovanja. Obaveza privrednih društava, drugih pravnih lica i preduzetnika koji obavljaju ugostiteljsku delatnost u ugostiteljskim objektima (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani i slični ugostiteljski objekti) da svoj rad organizuju na način da za stolom sede najviše dva gosta unutar ugostiteljskog objekta, odnosno četiru gosta na terasi/bašti ovog objekta, onemoguće uslugu samousluživanja, zadržavanje i stajanje ispred šanka, između stolova obezbede udaljenost od najmanje dva metra, u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore, obezbede redovno održavanje higijene i dezinfekciju zajedničkih prostorija, mobilijara, opreme i sl, u skladu sa preporukama IJZ. Obaveza privrednih društava i preduzetnika koji pružaju usluge u fitnes centrima i teretanama da rad organizuju na način da u objektu u isto vreme može da boravi samo jedno lice na deset kvadratnih metara, ali ne više od 20 lica, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra između korisnika usluga i da obezbede poštovanje drugih mera, u skladu sa uputstvom Instituta.

Obavezno korišćenje zaštitnih maski zaposlenih i putnika u vozilima javnog prevoza (autobus, kombi, auto-taksi), kao i tokom prevoza zaposlenih vozilima za sopstvene potrebe, uključujući i vozače i putnike u putničkom motornom vozilu (osim za članove zajedničkog porodičnog domaćinstva), kao i primenu drugih mera, u skladu sa uputstvom IJZ.

Broj aktivno obolelih slučajeva u Crnoj Gori trenutno je 1582.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024