SPC JE PROGONJENA U CRNOJ GORI: Upućen dopis Evropskoj uniji

M.D.

13. 07. 2020. u 15:12

PLjEVLjA - Direktor udruženja Saradnja za budućnost-Crna Gora-Srbija-Republika Srpska, Vladislav Bojović uputio je dopis Evropskoj komisiji, kao ključnom izvršnom organu Evropske unije, koja prati proces pristupanja država Evropskoj uniji i ocenjuje ispunjenost kriterijuma za napredak i članstvo.

СПЦ ЈЕ ПРОГОЊЕНА У ЦРНОЈ ГОРИ: Упућен допис Европској унији

Foto: Printskrin Srpska RTV

U dopisu je ukazano na drastično povećanje obima diskriminacije prema pripadnicima srpskog naroda u Crnoj Gori i pravoslavnim vernicima Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, među kojima je i veliki broj onih koji se izjašnjavaju kao Crnogorci.

Predočeno je da progon i diskriminacija srpskog naroda u Crnoj Gori i vernika Srpske pravoslavne crkve, kao i svih protivnika aktuelne vlasti, preti da eskalira u otvorene oblike nasilja, ugrozi opstanak Crkve i tih zajednica i drastično destabilizuje situaciju u Crnoj Gori.

U dopisima je prikazan diskriminatorni ustavni i zakonodavni okvir u Crnoj Gori, ukupan društveni ambijent u kojem je onemogućeno ostvarivanje osnovnih prava i sloboda srpskog naroda u Crnoj Gori, brutalan progon jedine kanonske, državotvorne i istorijske Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, kao i namera državne vlasti u Crnoj Gori da oduzima vekovnu crkvenu imovinu, a onda i da kao državna vlast osniva „crkvu“.

Navedeni su konkretni i najdrastičniji primeri diskriminacije i prikazana je atmosfera pojačane netrpeljivosti, što za posledicu ima narasle tenzije do mere da je Crna Gora, politikom aktuelne vlasti, praktično dovedena na ivicu građanskih sukoba.

Od predstavnika Evropske komisije zatraženo je da razmotre predočene informacije i činjenice, kako bi ih uzeli u obzir prilikom ocene ispunjenosti evropskih standarda i kriterijuma u procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, kao i da preduzmu određene korake u skladu sa svojim mandatom i svojom nadležnošću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Ovim potezom sludeo one koji dele sankcije Rusima