MILO ĐUKANOVIĆ OPET NAPADA AMFILOHIJA I SPC: Ponovo se obrušio i to uoči Dana državnosti

Veliša Kadić

nedelja, 12. 07. 2020. u 11:27

МИЛО ЂУКАНОВИЋ ОПЕТ НАПАДА АМФИЛОХИЈА И СПЦ: Поново се обрушио и то уочи Дана државности

Arhiva Novosti

PREDSEDNIK Crne Gore Milo Đukanović uoči Dana državnosti, 13. jula, ponovo se obrušio na Srpsku pravoslavnu crkvu i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

On je za podgoričku Pobjedu kazao da SPC danas nastupa u ime Demokratskog fronta, odnosno srpskog bloka.

- Ne zovu slučajno Amfilohija rent-a-mitropolit. Da li je sada moćniji oponent, pitanje je iz kog ugla se gleda. Amfilohije pod maskom brige za „verni narod“ pokušava da kamuflira političku pozadinu takvog svog angažmana, igrajući na kartu verskih osećanja, nastojeći da pripadnike pravoslavne vere obeleži političkim krstom. Dok se Mandić i družina, gurajući Amfilohija na čelo u pokušaju da zametnu svoje političke tragove, svrstavaju iza slogana „Ne damo svetinje“. Ipak mislim da im taj naum ne može proći kod građana Crne Gore, da je sve to providnije nego što se nadaju.

Đukanović se osvrnuo i na litije, ističući da su one na početku bile vid pritiska na vlast zbog Zakona o slobodi veroispovesti.

- Ali sve što mu je prethodilo, i u što su se kasnije pretvorile, svedoči da je to oblik političke borbe u nameri da se promeni vlast u Crnoj Gori, a ne zakon. Gotovo da su na zakon zaboravili. U glavama onih koji upravljaju ovim scenarijem smišljen je drugi plan. Ako nema ove vlasti, onda nema problema ni sa zakonom. Nema ni svega drugog što je Crna Gora ostvarila tokom novije istorije, a protiv čega su oni bili: od nezavisnosti i multietničnosti, do NATO i dogledne evropske perspektive. Dakle, nije više cilj promena zakona, nego promena vlasti.

O učešću u litijama članova Demokratske partije socijalista, kaže:

- Moglo bi se reći da se radi o pojedinačnim slučajevima, koji se iz politikantskih razloga predimenzioniraju. DPS je moćna partija, i te brojke su na margini naše politike. Ali važan nam je svaki pojedinac. Sa svima njima obavljamo razgovore, poštujući verska osećanja i pravo ljudi da u svakom trenutku mogu promeniti svoje političke stavove. Ohrabrujuća je činjenica da su gotovo svi bez kolebanja i ubeđivanja saopštili da i dalje podržavaju program naše partije i njenu listu na izborima.

Đukanović je podsetio da odnosi Crne Gore i Srbije nisu dobri, ali da tome Crna Gora ničim ne doprinosi.

-Osim što istrajava na odbrani svojih nacionalnih i državnih interesa. Još od vremena Miloševića, zvanični Beograd nije više bio umešan u unutrašnja pitanja Crne Gore nego što je danas. Bez obzira što se sa vrha čuju drugačije tvrdnje. Ključni srpski ministri gotovo svakodnevno, a često i neprimerenim jezikom, komentarišu procese kod nas, s namerom da na njih direktno utiču, dokazujući valjda tako koliko je Srbija jaka. A to ustvari svedoči o nečem drugom, rekao je Đukanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Draga

13.07.2020. 11:07

Ovaj ima neki poremećaj teški. Ovo normalan čovek ne može ni pomisliti, a ne izgovoriti. Treba sačuvati sve pokradeno, a i zatvor mu preti. Podmitio je i sve oko sebe, pa ga podržavaju. Sramota.

inda

13.07.2020. 13:22

Pogled zamisljen-Obrve filozofski podignute-Vilice grcevito stisnute-Brada maksimalno i svesno isturena-Frizura mladalacka. Ova slika odaje poprilicno pristalog coveka...Samo kada bi mu jos uspelo da izvadi tampone iz usiju pa da se zaori: Santa Marija de la Salute!

Milan

15.07.2020. 11:57

@inda - Obraz , je odavno izgubio.Svoj narod sa saradnicima je pogazio,zemlju opljackao.Tvoja porodica i ti mirnog sna necete imati dok ste zivi.Ostaje ti Milo da cekas sudnji dan.Nek ti je bog u pomoci ,al mislim da si kod njega itekako gresan.

Tomy

24.07.2020. 20:53

Nije mi jasno dali je moguce da jedan obican Bandit Zajebava 10 miliona Srba, Aman pobogu resite taj problem, dali Srbi stvarno niste vise sposobni resavati probleme sa svojim Neprijateljima , nemogu to da Poverujem, Zar smo uspeli da oteramo turke i unistimo Otomansko Carstvo a nismo sposobni izaci na kraju sa jednim Izdajnikom. Razmislite svi Srbi malo o ovome.Vreme je vec doslo d SE SVI Srbi na ovoj Zemljinoj Kugli Ujedine, pa da vidimo sta bi Zapadni Istocni i Unutrasnji Izdajnici tada radili, i jednom da zapamte za sledecih 1000 godina.Ko su Srbi i kako ih treba Postovati Tomy