DRITAN POGAZIO BESU: Raskid sporazuma vladajuće koalicije u Ulcinju omogućio DPS ulazak u vlast

B. DABIĆ

14. 05. 2024. u 17:17

PARTIJA Dritana Abazovića, URA, u Ulcinju nije ispoštovala koalicioni sporazum sa Forcom o rotaciji na čelnim funkcijama najjužnijeg crnogorskog primorskog grada zbog čeka je došlo do raskida vladajuće kolacije.

ДРИТАН ПОГАЗИО БЕСУ: Раскид споразума владајуће коалиције у Улцињу омогућио ДПС улазак у власт

opština Ulcinj

Dok je Građanski pokret URA pokušao da tajnim pregovorima sa članovima Demokratske partije Albanaca (DUA) zadrži funkciju predsednika Opštine koju je obavljao Abazovićev kum Omer Barjaktari, druga opcija, Forca, obezbedila je većinu u ulcinjskom parlamentu. Praktično, Abazović nije ispoštovao "besu" i omogućio povratak na vlast u Ulcinju DPS-u.

Nakon što je postalo jasno da GP URA nije dosledan da ispoštuje koalicioni sporazum dosadašnje vlasti u Ulcinju po kojem je funkciju predsednika opštine od juna trebalo da obavlja funkcioner Force, članovi stranke Dritana Abazovića napušaju partiju. To je učinio član Opštinskog odbora URA Ulcinj Amil Grbović koji je, kako navodi, iz moralnih razloga, podneo ostavku na funkcije u partiji.

Nova vlast

U CILjU rešavanja krize lokalne vlasti koja je izazvana iznenadnim, jednostranim raskidom koalicionog sporazuma, opštinski odbori Socijaldemokrata (SD) i Socijaldemokratske partije (SDP) Ulcinja su prihvatili poziv o formiranju nove lokalne vlasti u najjužnijem crnogorskom primorskom gradu. Vlast u Ulcinju će činiti dosadašnji koalicioni partneri FORCA, DP, SD i SDP uz podršku pet odbornika DPS-a.A novoj većini pridružiće se i Bošnjačka stranka (BS).

Koalicioni sporazum iz 2022. o rotaciji predsednika Opštine Ulcinj između URA i Force trebalo je da stupi na snagu 3. juna.

- Umesto da funkciju gradonačelnika prepustimo koalicionom partneru iz Force, a preuzmemo mesto predsednika SO Ulcinj i na taj način nastavimo započete projekte i nesumnjivo dobre rezultate koje je imala koaliciona vlast na čelu sa Omerom Bajraktarijem, URA se odlučuje na tajne pregovore sa opozicionom DUA o stvaranju neke nove većine. Sve sa ciljem da se uzurpira pozicija prvog čoveka grada iza čega se krije namera da se u budući izborni proces uđe sa prednošću koju donosi ovaj položaj - naveo je Grbović dodajući da je "glavni problem partije postao Dritan Abazović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RAJ NA ZEMLJI! U ovom mestu letuju turisti iz inostranstva, a sada je dostupno i Srbima