"PORODILJSKO" I ZA TATE: Izmene Zakona o radu donose niz novina - roditeljsko odsustvo za očeve, više slobodnih dana, pravila za rad od kuće

I. D. S.

02. 04. 2024. u 10:48

JAVNA rasprava o Izmenama Zakona o radu u Crnoj Gori završena je juče, a ukoliko predložena verzija na kraju bude usvojena u parlamentu, očevi će ubuduće imati više vremena da se posvete novorođenoj deci i ravnopravno sa majkama brinu o deci u prvim danima života. Osim toga, predlog donosi još nekoliko novina kada je reč o regulisanju ranih prava i obaveza.

ПОРОДИЉСКО И ЗА ТАТЕ:  Измене Закона о раду доносе низ новина - родитељско одсуство за очеве, више слободних дана, правила за рад од куће

Foto Shutterstock

Izmenama Zakona o radu predviđeno je da će očevi nakon rođenja deteta ubuduće imati pravo na 10, umesto dosadašnjih sedam plaćenih radnih dana kao i dva meseca pravo na roditeljsko odustvo s posla. Kako objašnjavaju iz Ministartsva rada i socijalnog staranja, novine u zakonu imaju za cilj da podstaknu očeve da više koriste pravo na roditeljsko odstustvo nakon rođenja deteta.

Kako se navodi u nacrtu izmena zakona, izmenama Zakona o radu propisaće se minimalno razdoblje roditeljskog odsustva u trajanju od dva meseca, koje se ne može preneti sa jednog roditelja na drugog. Cilj ove mere je,navode, da podstakne očeve da koriste roditeljsko odsustvo u minimalnom trajanju od dva meseca, jer isto ne može biti preneto majci.

-Sa druge strane, ovom merom se olakšava ponovno uključivanje majki na tržište rada nakon porodiljskog i roditeljskog odsustva. Dodatno, u cilju podsticanja roditelja i pružaoca nege da ostanu na tržištu rada omogućiće im se da raspored rada prilagode svojim potrebama, u smislu davanja prava da zatraže fleksibilno radno vreme, smanjenje broja radnih sati ili da rade od kuće - navodi se uobrazloženju izmena zakona.

Na javnoj raspravi o izmenama zakona najviše polemike bilo je o uvođenju rada od kuće koje će biti povremeno i na dobrovoljnoj osnovi zaposlenih.

Osim toga, novine u Zakonu u radu tiču se i rada od kuće, prekovremenog rada, uslova, ugovora.

Životni partner

USKLAĐIVANjEM sa Zakonom o životnom partnerstvu biće propisano da se članom uže porodice smatra i životni partener, te da poslodavac od osobe koje namerava da zasnuje radni odnos ne može da traži podatke o statusu životnog partnera. Takođe, propisuje se da životni partner kao lice takođe ima pravo na mirovanje prava iz radnog odnosa.

Nacrtom zakona uvode se norme i u oblasti prekovremenog rada, pa tako radna sedmica ne sme biti duža od 50 sati, a radnici u tom slučaju mogu odbiti da rade.

Rad od kuće ubuduće će biti preciznije definisan i usklađen s evropskim standardima, predviđaju to izmene Zakona o radu. Jedna od novina je i da je poslodavac dužan da zaposlenom obezbedi opremu i sredstva za rad od kuće.

-Institut rada van prostorije poslodavca kao takav je dobrovoljan i sami zaposleni, ukoliko ne prihvati da poslove radnog mesta ne obavlja na ovaj način, neće trpjeti štetne posledice – pojasnila je Anđela Bašović iz Ministarstva rada.

Izmenama Zakona o radu organičava se trajanje probnog rada za one zaposlene koji imaju zaključen ugovor o radu na određeno vreme, te isti neće koći da traje duže od šest meseci.

Takođe, dodaje se i novi stav za neplaćeno odsustvo za pružatelje nege članu uže porodice kojem je potrebna nega zbog ozbiljnih zdravstvenih razloga u trajanju od pet radnih dana godišnje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)