NOVA OFANZIVA URA NA MAFIJU: Abazović nastavlja borbu sa kriminalom, sutra predaju predlog Zakona o poreklu imovine

V.K.

01. 04. 2024. u 07:30

PROŠLO je više od godinu od kada je vlada Dritana Abazovića predložila Skupštini Crne Gore Zakon o poreklu imovine na usvajanje, a koji tada nije dobio potrebnu podršku poslanika.

НОВА ОФАНЗИВА УРА НА МАФИЈУ: Абазовић наставља борбу са криминалом, сутра предају предлог Закона о пореклу имовине

V.K.

 Novina u zakonu je bila što je predloženim zakonom propisano da se od počinioca krivičnog dela može oduzeti imovina ako je stečena kriminalom, a njena ukupno procenjena vrednost iznosi najmanje 50.000 evra, ako je potvrđena optužnica za krivična dela iz nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva. Iz URA najavljuju da će sutra predati u skupštinsku proceduru novi predlog zakona o poreklu imovine koji će, kako navode, omogućiti da se ispita poreklo imovine od devedesetih godina do danas.

- Usvajanje zakona bi omogućilo još snažniju borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, a kao njegov rezultat imali bismo vraćanje novca stečenog nelegalnim putem u kasu svih građana. Ostaje da vidimo da li će ovoga puta u Skupštini Crne Gore biti dovoljno poslanika kojima će interes građana i borba za pravdu biti na prvom mestu, a ne interesi kriminalnih struktura - naveli su u saopštenju stranke Dritana Abazovića.

Manžetne, satovi, telefoni...

ZAŠTITNICA Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu Valentima Pavličić tokom konsultativnog saslušanja pred skupštinskim Odborom za politički sistem, pravosuđe i upravu kazala je da Crna Gora nema ni efikasne, ni efektivne postupke pred sudovima.

- Dobila sam informaciju da do 2023. imamo 12 pravosnažnih presuda, od čega smo oduzimali manžetne, telefone i satove. Osim u tri, odnosno četiri predmeta u kojima smo imali pravosnažnu presudu na osnovu sporazuma o priznanju krivice. Je li to nama efikasan i efektivan postupak? Ne - poručila je Pavličićeva.

Evropska unija je spremna da pomaže Crnoj Gori u procesu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, i u tom kontekstu, oduzimanja imovine stečene nezakonitim aktivnostima. Od propusta sudstva i tužilaštva u slučajevima organizovanog kriminala koji se okončavaju oslobađajućim presudama crnogorsko društvo je trpelo i trpi ogromnu štetu.

Direktorka Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović Marković tvrdi da je 99 odsto nezakonito stečene imovine na ime firmi iz inostranstva, ofšor firmi, a ne na imenima i prezimenima javnih funkcionera.

- Međunarodna saradnja je ključna. Ako se budemo bavili time, ko je blesav da na svoje ime drži stotine miliona evra u Crnoj Gori sigurno nećemo imati puno postupaka. Nije pitanje da li treba da uvedemo zakon o oduzimanju imovine, već je pitanje kako to treba uraditi - smatra Vanja Ćalović Marković.

Vlada je potrošila dve godine rada na ovom pravnom aktu, utvrdila ga bez javne rasprave, ocenjujući da je reč o "istorijskom rešenju", ali on nikada nije zaživeo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave