BRĐANINU KAKO BRISEL ZAPOVEDI: Premijer o smeni direktora Uprave policije traži konsultacije sa Evropskom komisijom

V.K.

02. 03. 2024. u 07:00

VLADA Crne Gore nije juče odlučivala o predlogu za razrešenje direktora Uprave policije Zorana Brđanina, pa će ova priča imati nastavak u ponedeljak. Vlada je o ovome raspravljala nakon što je to odobrila Komisija za kadrovska i administrativna pitanja. Uz predlog o razrešenju Brđanina na stolu je bilo i rešenje da ministar policije Danilo Šaranović (Demokrate) bude koordinator Uprave policije.

БРЂАНИНУ КАКО БРИСЕЛ ЗАПОВЕДИ: Премијер о смени директора Управе полиције тражи консултације са Европском комисијом

Vlada Crne Gore

- Brđanin nema poverenje nijednog člana Vlade, pa samim tim ni moje. Imamo dva formalna zaključka koja je Vlada usvojila danas. Prvi je da Vlada podržava predlog ministra Šaranovića o razrešenju direktora Uprave policije na osnovu odluke Skupštine Crne Gore. Ovo je jednoglasan zaključak. Drugi zaključak je da se to odloži za ponedeljak, a ministar Šaranović je zadužen da planira i preduzme aktivnosti povodom realizacije navedenih tačaka. Ali imamo leks specijalis koji zabranjuje da političar upravlja policijom. Zato je bitno da se savetujemo sa Evropskom komisijom kako da izađemo iz ove situacije - kazao je nakon sednice Vlade premijer Milojko Spajić, dodajući da je normalno da se ministri stalno konsultuju sa EK.

U maju mesecu dobijanjem IBR (Izveštaja o ispunjenosti privremenih merila) Crna Gora napokon izlazi iz blata koji je put ka dobijanju završnih merila za pregovaračka poglavlja 23 i 24, rekao je premijer i podsetio da je Brđanin izabran na nagovor Dritana Abazovića kao koordinatora za bezbednost.

- On je insistirao da Brđanin bude izabran preteći tadašnjem premijeru Zdravku Krivokapiću da će srušiti Vladu ukoliko Brđanin bude razrešen te dužnosti. Samo da podsetim na činjenice - naveo je Spajić.

Milojko stopirao smenu

PREDSEDNIK Vlade Milojko Spajić stopirao je lane navode o smeni Zorana Brđanina.

- Mislim da je Brđanin u punom mandatu, ja ne bih voleo da se igram galimatijasa kojima se igrala prethodna vlada. Mislim da postoje prostori i za dogovore i za razgovor sa Brđaninom - govorio je Spajić.

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović saopštio je dan ranije da je posvećen dogovoru.

- Brđanin treba biti smenjen, jer je to volja parlamenta. Spreman sam da predložim više kredibilnih kandidata - rekao je Šaranović.

Brđanin je na čelnoj poziciji u Upravi policije u dva navrata proveo dve godine i četiri meseca, računajući i period tokom kojeg je bio vršilac dužnosti. Međutim, tokom 2023. Vlada ga je poslala na pauzu od osam i po meseci i to rešenjima o prestanku njegovog mandata za koja je ocenjeno da su nezakonita. Ponovo je seo u direktorsku fotelju 12. decembra lane. Desetak dana kasnije skupštinski Odbor za bezbednost i odbranu odbija izveštaje o rezultatima u borbi protiv organizovanog kriminala iz 2022. godine, a potom Šaranović predlaže Vladi smenu aktuelnog direktora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!