DESET ODSTO, PA NASTAVA: Prosvetni radnici u CG prelomili, štrajk ako za 15 dana ne bude povišice

I. D. S.

23. 01. 2024. u 21:41

PROSVETNI radnici su prelomili kada je reč o štrajku. Ukoliko januarska plata ne bude uvećana za 10 odsto, za petnaestak dana obustaviće nastavu.

ДЕСЕТ ОДСТО, ПА НАСТАВА: Просветни радници у ЦГ преломили, штрајк  ако за 15 дана не буде повишице

I.D.S.

Glavni odbor Sindikata prosvete donio je odluku o minimumu procesa rada tokom štrajka, koji će, kako je kazao predsednik te radničke organizacije, Radomir Božović, početi za 15 dana. Toliko vremena, kako je kazao, je potrebno da prođu određenu proceduru, a toliko vremena i Ministarstvo prosvete ima da eventualno pozitivno odgovori na njihov zahtev za povišicom.

-Opredelili smo se za model kao što je u Bosni i Hecegovini  ili u Hrvatskoj, da minimum procesa rada bude tako što neće biti procesa nastave u osnovnim i srednjim školama. Nastavnici su dužni da određeni period dana provedu u ustanovama, da se bave sređivanjem pedagoške dokumentacije, stručnim usavršavanjem i nekim aktivnostima, ali da nastave nema. Ovo je malo radikalniji pristup, trebaće još jedno 15 ili 20 dana da prođemo određene procedure, da prikupimo potpise, da najavimo ministarstvu, dakle u skladu sa zakonom,  vodićemo pregovore s Ministarstvom - istakao je  Božović.

Ministarstvo

KADA je reč o minimumu procesa rada, iz Ministarstva prosvete su već ranije izneli stav, te obustavu nastave ne vide kao primeren način štrajkovanja.

-Moramo imati neku društvenu odgovornost i društvenu svest da nikako nije dobro i da ne možemo organizovati štrajk koji bi značio obustavu rada i neobrazovanje - rekao je sekretar u tom resoru Marko Šljukić.

Ukoliko se to, ipak, desi i, kako kažu, Sindikat jednostrano odredi minimum procesa rada, na potezu su drugi organi – inspekcija rada i upravna inspekcija.

Ipak, pojedine ustanove radiće i tokm štrajka. Kako je pojasnio Božović, vrtići će raditi, ali verovatno će im radno vreme biti nešto kraće, dok će boravak u resurnim centrima i obrazovnim centrima biti po redovnom stanju.

Predsednik sindikata kazao je i da je njihovom sastanku prisustvovala i ministarka prosvete Anđela Jakšić Stojanović, te dobili uverenje da želi da pomogne, ali ne i konkretne predloge.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije