TRAŽE SMENU MANDIĆA: Uzbuba opozicije, dela NVO, Fakulteta za crnogorski jezik, PEN centra zbog trobojke

V. KADIĆ

17. 01. 2024. u 07:00

DOLAZAK mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u kabinet predsednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića podigao je na noge političke partije bivšeg režima, deo nevladinog sektora, Fakultet za crnogorski jezik i književnost na Cetinju, PEN centar... Demokratska partija socijalista (DPS) najavila je podnošenje inicijative za smenu predsednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića, čim procene da postoji šansa za njenu realizaciju.

ТРАЖЕ СМЕНУ МАНДИЋА: Узбуба опозиције, дела НВО, Факултета за црногорски језик, ПЕН центра због тробојке

Skupština Crne Gore

Šef Kluba poslanika DPS Crne Gore Andrija Nikolić rekao je da je razlog za taj potez isticanje trobojke prilikom prijema mitropolita SPC Joanikija u Mandićevom kabinetu, čime je, kako tvrdi, pokazao da radi za interese druge države.

Potpredsednik Nove srpske demokratije Slaven Radunović smatra da se iza inicijative o Mandićevoj smeni krije velika frustracija Nikolića i DPS-a.

- I to zbog činjenice da je jedan od predvodnika velikih antirežimskih protesta i borac za ravnopravnost srpskog naroda konačno na poziciji koja mu po svemu pripada - istakao je u reagovnju Radunović, dodajući da, što se tiče trobojke, ona predstavlja važan segment identiteta i tradicije Crne Gore koja je bila nezaobilazan deo Cetinja i ostalih gradova.

Koliku je nervozu uneo dolazak mitropolta Joanikija u Mandićev kabinet u kome vidno mesto zauzima uz državnu i zastava Kraljevine Crne Gore pokazuje reakcija funkcionera Socijaldemokratske partije Ivana Vujovića.

Nisu sve zastave sporne

OSTACIMA bivšeg režima i dalje je "trn u oku" trobojka, tradicionalna zastava iz vremena Kraljevine Crne Gore koje drže u svojim kabinetima predsednici opština koji su iz koalicije "Za budućnost Crne Gore" - Nikšića Marko Kovačević, Mojkovca Mirko Delić, Zete Mihailo Asanović i Berana Vuko Todorović. Ali im ne smetaju albanski, bošnjački i hrvatski simboli u kabinetima čelnika u opštinama gde ova lista nema vlast.

- Opozicija nema šta da čeka već da traži hitnu smenu Mandića. Brukanje države, Skupštine, Ustava, zakona i ruganje načelu sekularnosti na dočeku Joanikija nameće hitnu akciju. Parlamentarnu većinu testirati da li je za Mandića ili dostojanstvo države. Jedno s drugim ne ide. Bez čekanja - poručio je Vujović na društvenoj mreži "Iks".

Ova "uzbuna" u redovima sledbenika politike i ideologije Mila Đukanovića ponovo je aktuelizovala pitanje primene zakona o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore. Doduše on ne ide na ruku crnogorskim nacionalistima jer u ovom pravnom aktu piše da se u službenim prostorijama državnih organa i organa lokalne samouprave upotrebljava grb Crne Gore, dok isticanje i upotreba zastava u prostorijama nisu definisani zakonom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave