SRBI SVE BLIŽI VLADI: Moguća i ranija rekonstrukcija izvršne vlasti planirana do kraja 2024. godine

V.K.

11. 01. 2024. u 08:25

IAKO se najavljivalo da će rekonstrukcija Vlade Crne Gore biti obavljena do kraja ove godine, taj proces mogao bi biti završen znatno ranije –već prvih meseci.

СРБИ СВЕ БЛИЖИ ВЛАДИ: Могућа и ранија реконструкција извршне власти планирана до краја 2024. године

Skupština Crne Gore

Po sporazumu vladajuće većine koaliciji Za budućnost Crne Gore sleduju četiri ministarske i jedna vicepremijerska pozicija. Iz ovog bloka doći će ministri saobraćaja, prosvete, turizma, kao i prostornog planiranja i urbanizma, dok će se potpredsednik Vlade baviti infrastrukturom.

Koalicija ZBCG, doduše, već participira u Vladi sa četiri državna sekretara i te pozicije su određene formiranjem kabineta Milojka Spajića. Do konačne rekonstrukcije Vlada će imati 18 resora, zamenika premijera i tri potpredsednika, a nakon toga -22 resora, zamenika premijera i četiri potpredsednika.

Da bi ceo posao mogao da se završi znatno ranije najavio je krajem decembra predsednik Skupštine i jedan od lidera ZBCG, Andrija Mandić:

-Za nekolika meseca nakon nove godine trebalo bi da usledi rekonstrukcija Vlade. Vrlo su precizno određena ministarstva koja treba da dobije ZBCG. Očekujem da će naši ministri kada preuzmu dužnost nastaviti da kvalitetno rade svoj posao kako bi obezbedili  potpunu stabilnost u Crnoj Gori, rekao je Mandić.

 

ČETIRI GODINE ČEKANjA

Ulazak Nove srpske demokratije i Demokratske narodne partije u Vladu Crne Gore događa se četiri godine nakon pada bivšeg DPS režima na parlamentarnim izborima održanim 30.avgusta 2020.godine. U međuvremenu su pale vlade Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića u kojima nije bilo mesta za predstavnike srpskog naroda, pa se sada Srbi nadaju da će ova treća Spajićeva biti srećna!

Potpredsednik Vlade i predsednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić na to je odgovorio kako je važno da se svi iz većine pridržavaju potpisanog sporazuma, ali i da sve zavisi od premijera Milojka Spajića.

-Sporazum je detaljan i celovit, upravo da ne bi bilo kakvih dilema. Rečeno je da se najkasnije, zajedno sa budžetom za 2025. godinu glasa i o rekonstrukciji Vlade. O svim pitanjima se dogovaramo, a kada će to biti zavisi i od predsednika Vlade koji predlaže sve promene, dodao je Bečić.

Nije mnogo prošlo usledila je reakcija Pokreta Evropa sad. Njihov poslanik Vasilije Čarapić  je poručio kako „rekonstrukcija treba da bude nešto što neće opterećivati rad Vlade“.

-Verujem da ćemo, shodno našem dogovoru, naći optimalan termin za rekonstrukciju. Što se tiče rane rekonstrukcije, hipotetički, sve što se partije dogovore je moguće izvesti. Međutim, do sada nismo imali neke konkretne razgovore po tom pitanju, kazao je Čarapić.

Predsednik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković kaže za „Novosti“ da su i oni za svaki dogovor.

-Ukoliko partije i koalicije koje su upisale te promene, a kojih se to tiče pristaju na dogovor, mi iz SNP-a nemamo ništa protiv toga da Vlada bude rekonstruisana i ranije, kratko je rekao Joković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave