SRBI SU SVIMA PRUŽALI RUKU, A DOBIJALI SAMO NOGU: Intervju - Milan Knežević

V. KADIĆ

03. 12. 2023. u 07:00

ODRŽAVANjE popisa stanovnika u Crnoj Gori ili bolje reći njegovo odlaganje od 2021. godine nažalost ima sve dramske elemente serije "Đekna još nije umrla, a kad će ne znamo". Parlamentarna većina je usvojila sve zahteve Demokratske partije socijalista i koalicionih partnera počev od jednomesečnog odlaganja, do ovog poslednjeg od pre tri dana. Moj utisak je da će DPS na svakom koraku opstruirati proces popisa čak i ako počne danas, pošto su navikli na inženjeringe i štelovanje podataka koji im ne odgovaraju. Čini mi se da bi DPS istog trenutka prihvatio da učestvuje u popisu samo ako bi zakonom bilo zabranjeno izjašnjavanje da ste Srbin.

СРБИ СУ СВИМА ПРУЖАЛИ РУКУ, А ДОБИЈАЛИ САМО НОГУ: Интервју - Милан Кнежевић

Foto: DF

Ovo u razgovoru za "Novosti" kaže predsednik Demokratske narodne partije i jedan od lidera koalicije "Za budućnost Crne Gore" Milan Knežević, čovek koji je sa svojim saborcima iz nekadašnjeg Demokratskog fronta poneo najveći teret slamanja trodecenijske diktature režima Mila Đukanovića. Na dan kada u Crnoj Gori počinje famozni popis stanovništva i domaćinstava koji je davno izašao iz okvira tehničkog pitanja, govori za naš list o najaktuelnim dešavanjima:

- Taj iracionalni strah od porasta Srba na popisu najbolje svedoči o pogubljenosti Mila Đukanovića i podeljenoj zemlji koju nam je ostavio nakon trideset godina diktature. Onog trenutka kad naši politički protivnici budu shvatili i prihvatili da i Srbi žive u Crnoj Gori i da imaju ista prava i obaveze kao svi ostali narodi, onda možemo započeti priču o nacionalnom pomirenju. Naša ruka je ispružena odavno, ali zasad smo zauzvrat dobijali samo nogu. 

Koliko nova vlada Crne Gore kojoj koalicija ZBCG daje podršku može da traje?

- Vlada Milojka Spajića je formirana da traje četiri godine. Uz puno poštovanje ideoloških i programskih subjekata koji je podržavaju, mislim da može napraviti dobre rezultate na unutrašnjoj koheziji i poboljšanju socioekonomskih uslova života svih građana. Sudeći po dosadašnjim glasanjima u Skupštini, deluje da Spajićeva vlada ima veću podršku od Abazovićeve i Krivokapićeve. Ali, prošlo je tek mesec dana, tako da prave i konkretne rezultate možemo očekivati u sledećih godinu dana. Ono što je meni izuzetno važno jeste poboljšanje odnosa sa Srbijom i realizacija kapitalnih infrastrukturnih projekata koji su od velikog značaja za Crnu Goru.

Naredne godine sledi rekonstrukcija Vlade i ulazak koalicije ZBCG u nju. Možemo li očekivati neki vaš angažman u novom kabinetu?

- Odluku o eventualnom mom ulasku u vladu doneću u konsultaciji sa stranačkim organima. Svoj ključni politički cilj - pobedu nad Milom Đukanovićem već sam ostvario, sve drugo je, makar što se mene tiče, manje važno. Postoji koalicioni sporazum koji smo potpisali sa premijerom Spajićem i što se partije na čijem sam čelu tiče, biće ispoštovan. Očekujem da će biti tako i od strane drugih potpisnika jer samo na takav način možemo graditi poverenje, ali i doprineti realizaciju izbornih obećanja zbog kojih su nas građani i glasali.

Znači li ulazak u vladu odricanje ZBCG od svojih strateških programskih ciljeva?

- I pre potpisivanja koalicionog sporazuma sa Milojkom Spajićem jasno sam mu saopštio da ne pristajem na bilo kakva ideološka prevaspitavanja i savijanje nacionalne kičme. Spreman sam da stavimo moratorijum na sva pitanja koja nas dele, ali svakako nisam spreman da zbog bilo koje funkcije pljunem na sebe, svoje pretke i svoje potomke. U tom pravcu moj stav oko Kosova i Metohije kao sastavnog dela Republike Srbije nije se promenio, niti ga bilo ko može promeniti. Moj dosadašnji politički angažman bio je ispunjen beskopromisnom borbom koju sam svedočio robijama, montiranim sudskim procesima, protestima, progonima porodice i ni u jednom trenutku nisam zažalio zbog svojih odluka. Verovatno bih prilikom sastavljanja i ove vlade imao bolju startnu poziciju da sam bio spreman na revidiranje ključnih ideoloških i programskih načela. Iskrivljeni narativ o takozvanoj pragmatičnosti u politici kao vrhunskom modelu ponašanja podrazumeva da budete spremni za svaku izdaju, naloge i uloge koje od vas prave karikaturu i političku krpu. Mnogo sam srećan što nikad nisam bio deo tog maskenbala u kom mnogima i nisu bile potrebne maske.

Objavljeni transkripti preko skaj-aplikacije rasturaju crnogorsko pravosuđe. Videli smo ko je sve iz vrha povezan sa kriminalcima.

- Sve ovo što se pojavljuje u vidu skaj-prepiske samo je delić dokaza o totalnoj posrnulosti crnogorskog pravosuđa, ali i opasna poruka sa kim smo sve vodili političku borbu, da je pravo čudo kako smo još uvek živi. Naša koalicija je bila i ostala najveći protivnik Đukanovićevog sistema vladanja. Zato nam se i ne dozvoljava da preuzmemo bezbednosni sektor i otpočnemo totalnu demontažu sprege kriminala i institucija. Zamislite državu u kojoj je predsednica Vrhovnog suda optužena da je zajedno sa sinom švercovala drogu i uzimala novac za presude, u kojoj su dva direktora policije švercovala cigarete, u kojoj je Specijalno državno tužilaštvo prvi saradnik i asistent "kavačkog klana"... U kojoj agenti Agencije za nacionalnu bezbednost kidnapuju građane i o tome obaveštavaju Radoja Zvicera, a visoki policijski funkcioneri i šef "kavačkog klana" kupuju osuđujuću presudu za lidere srpskog naroda. U istoj toj zemlji policajci u Odeljenju bezbednosti Kotor snimaju porno film sa osobama koje su priveli i to distribuiraju preko skaj-aplikacije, iskopan je tunel od pedeset metara ispod zgrade Višeg suda i da nije bilo promaje bila bi prekopana cela Podgorica... Zemlja u kojoj se više niko ničemu ne čudi jer nam se čini da smo svi kolektivno anestezirani... E, naš zadatak je da probudimo Crnu Goru iz anestezije.

Mandić pravi izbor

SRBI su prvi put od obnove nezavisnosti Crne Gore 2006. godine dobili šefa parlamenta.

- Predstavlja mi nemerljivo zadovoljstvo što je lista čiji sam bio nosilac dala predsednika Skupštine, Andriju Mandića, koji je po mom mišljenju, prvi Srbin na ovoj funkciji od uvođenja višestranačja krajem prošlog veka. Uveren sam da će Mandić svojim iskustvom, autoritetom i državničkim kapacitetom dati pun doprinos u zakonodavnoj vlasti. Ono što je veoma bitno jeste da Srbi u Crnoj Gori više nikad ne prolaze kroz institucionalnu golgotu đukanovićevske privatne države, ali i da se i mi u vršenju vlasti ne ogrešimo ni prema jednom narodu i građaninu, jer bi onda bili isti kao oni protiv kojih smo se borili svih ovih decenija.

Najavili ste kongres partije za 23. decembar. Da li ćete biti jedini kandidat za čelo stranke?

- U toku je unutarpartijski postupak predlaganja kandidata za predsednika partije i članove glavnog odbora, a odluku da li ću prihvatiti kandidaturu doneću u skladu sa statutom i rokovima koji su propisani. Voleo bih da na ovom kongresu bude više kandidata za predsednika Demokratske narodne partije jer to samo može snažiti njene unutrašnje kapacitete i podsticati dalji rast. Ipak, moram iskazati lično zadovoljstvo što sam 2012. zajedno sa ostalim kolegama od jedne grupe birača napravio ozbiljan i prepoznatljiv politički subjekt koji je nezamenljiv faktor u svim društveno-političkim procesima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)