SLAVLJE PRIRODE I ZAJEDNIŠTVA: Jesenja fešta u Novom, posećena, bogata i mirisna (FOTO)

V.V.

18. 11. 2023. u 20:43

Hercegnovsko nevladino udruženje Ruke organizuje četiri stađunske fešte, prateći ritam godišnjih doba. Ukupno ih je do sada bilo 26, a jesenja je priređena sedmi put. Prema komentarima pedesetak učesnika jedna je od najboljih, nikad bogatija, posećenija, šarenija.

СЛАВЉЕ ПРИРОДЕ И ЗАЈЕДНИШТВА: Јесења фешта у Новом, посећена, богата и мирисна (ФОТО)

Foto:V.V.

Jesenja fešta, organizovana je u centru grada, od glavnog trga ispod Sat kule do parka Boka. Sunčan dan i brojni programi za sve uzraste privukli su i meštane i goste. Dečiji kutak i izložba njihovih radova,izlagači   najrazličitijih rukotvorina, kozmetike bazirane na prirodnim sastojcima,ali i sokova, džemova od jesenjeg voća, sireva, maslina, vina, imali su ponudu koja je zadovoljavala i najprobirljivije.

Foto:V.V.

 

I ova fešta, kao i sve ranije koje je organizovalo NVU "Ruke" imala je humanitarni karakter. Prihod a donatorskog stola na kome su bili ponuđeni slani i slatki specijaliteti namenjen je za pomoć mladom Novljaninu jakovu Smoljanu koga čeka lečenje u Srbiji.

Foto:V.V

Primetno je da su uz čak pedesetak učesnika iz većine gradova u Crnoj Gori organizatori animirali i mlade, od vrtića do srednje škole.

Milina Kovačević iz NVU Ruke, ocenila je da kreativci od godine do godine napreduju, a posebno je izdvojila  program „Ulicom šipka“ u okviru kojeg su srednjoškolci iz škole „Ivan Goran Kovačić“ dekorisali izloge hercegnovskih prodavnica i postavili u njih svoje radove inspirisane slatkim prlodovima nara. Osnovci, i vaspitači sa mališanima iz hercegnovskih vrtića organizovali su niz radionica i prezentacija na temu jeseni.

Foto:V.V.

 

Posebnu pažnju plenila je ponuda džemova i likera od maginje koja je izuzetno bogata vitaminom C a kada se jede sirova valja biti oprezan jer može da opije.

I ovoj fešti poseban ritam su dale članice mažoret kluba „Lili“, muzikom dan obojili članovi benda „Trio Mare“ a sve je oduševila muzička numera „Na ti šipak, na ti roge“ koju je komponovao danijel Dragićević na tekst Olivera Nedovića.

Jesenja fešta biće nastaljena žurkom u Vagonu u Zelenici, a promocija druženja i saradnje u zajednci kao i zdravih stilova života biće ostvarena kroz „Jesenju štraftu“, kostimiranu povorku koja na biciklima, šetalištem uz obalu ide od Igala do Zelenike. Ovim programom  planiranim za sutra (nedelja,19. novembar) biće okončana jesenja fešta. Naredna je zimska „Mala fešta od naranče“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!