DA SE RASTERETE OBOLELI OD KANCERA: Inicijativa o ukidanju izveštaja za produžetak tuđe nege onkološkim pacijentima

I. D. S.

08. 11. 2023. u 12:18

VIŠAK administracije bespotrebno opterećuje pacijente koji se bore sa kancerom, te je Skupštini podneta inicijativa da se ukine obaveza da se svake godine podnosi novi izveštaj za produžetak tuđe nege i pomoći onkološkim bolesnicima.

ДА СЕ РАСТЕРЕТЕ ОБОЛЕЛИ ОД КАНЦЕРА: Иницијатива о укидању извештаја за продужетак туђе неге онколошким пацијентима

Foto Shutterstock

Usvajanjem predloga, pacijentima bi bio znatno olakšan pristup ovim uslugama, te bi kvalitetnije mogli da se posvete lečenju i oporavku, smatra medicinska sestra Maja Gardašević, koja je ispred NVO "Diši" podnela inicijativu.

Kako je istaknuto u inicijativi, cilj je da se pojednostavi papirologija i time smanji administrativna opterećenost za korisnike ove usluge. Medicinska sestra ističe da su brojne prednosti dostavljenog predloga. Kao najvažnije ističe rasterećenje pacijenata od viška administracije, lakši pristup uslugama, veća koncentracija na lečenje, te manje birokratije i za zdravstvene i socijalne radnike.

- Trenutna obaveza podnošenja godišnjeg izveštaja za produžetak tuđe nege često dovodi do suvišnog trošenja vremena i resursa za prikupljanje i obradu informacija koje su već poznate sistemu socijalnog staranja. Ukidanje ove obaveze olakšalo bi pristup uslugama tuđe nege i pomoći onkološkim pacijentima i omogućilo im veću koncentraciju na lečenje i oporavak - navodi se u inicijativi.

Umesto godišnjeg izveštaja, Gardaševićeva predlaže da se uspostavi periodična procena potreba korisnika pomenutih usluga na temelju kriterijuma koji će biti unapred definisani i redovno ažurirani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)