UMETNICI NOVU VLADU DOČEKALI PROTESTOM: Kulturnim radnicima smeta imenovanje Vujovićeve za ministarku

I. D. S.

01. 11. 2023. u 06:45

MINISTARKA kulture Tamara Vujović, samo nekoliko sati nakon što je Vlada čiji je deo dobila podršku Skupštine, „pozdravljena“ je protestom.

УМЕТНИЦИ НОВУ ВЛАДУ ДОЧЕКАЛИ ПРОТЕСТОМ: Културним радницима смета именовање Вујовићеве за  министарку

FB/Kultura nije plijen

Naime, nekolicina umetnika i građana pod sloganom  „Kultura nije plen“ organizovalo je protest zbog nezadovoljtva što će resor kulture voditi doktorka fizijatrije. Kako su poručili, partitokratija u kulturi se mora zaustaviti, te su Vladi predali dva zahteva - izmena postojećeg Zakona koji se bavi kulturom, tako da on bude u skladu sa evropskim iskustvima, te depolitizaciju kulture.

Desetine umetnika, od sloganom „Kultura nije plen“ okupili su se u blizini Skupštine, na platou ispred galerije Centar, kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog, kako su naveli, legalizovane partitokratije. S toga su, novoj Vladi već prvog radnog dana „došli na vrata“ sa zahtevima.

- Prvi je da bude izmenjena postojeća legislativa kojom je uređen sektor kulture, i to u skladu sa najboljim evropskim iskustvima, uz temeljnu analzu stanja i potreba. Drugi je da se omogući organizovanje široke platforme dijaloga unutar kulturne zajednice, kako bi se depolitizovao sektor kulture – saopštio je reditelj Nikola Vukčević.

Kulturni radnici apelovali su na predlog Vlade da resor kulture pripadne Vujovićevoj i pre nego što je ona i zvanično formirana. Ipak, kako napominju, njihova reakcija je izostala.

- Novoimenovanoj Vladi i njenom rukovodstvu - uz punu svest o izazovima sa kojima ste bili suočeni, ipak imamo potrebu da se zahvalimo na izostaloj reakciji na naše obraćanje, to nam još jednom daje do znanja da kultura, nažalost, još nije mrdnula na listi prioriteta donosilaca odluka. Pokušavam da nađem logiku u tome što je partija, kojoj je pripalo Ministarstvo kulture i medija, tražila resor, iako očito nije imala adekvatno kadrovsko rešenje. Zamislite da bilo ko od nas dođe na čelo Ministarstva zdravlja ili Fonda za zdravstvo. Priznaćete da to ne bi imalo nikakve logike - poručila je glumica Jelena Simić.

Neće se povući

NOVOIZABRANA ministarka nije ostala nema na njihovu pobunu, ali je poručila da se neće povući. Naglasila je da je njen cilj da uspostavi otvorenu i konstruktivnu saradnju sa zaposlenima u resoru kulture i medija, kako bi „zajedno unapredili kulturnu scenu Crne Gore".

Glumac Vukan Pejović, ispred Udruženja glumaca i Slobodnog sindikada kulture, upitao se "da li je došlo vreme da budemo srećni ako na čelo ministarstva kulture i medija dođe osoba koja je kulturna".

- Naš konkretan problem nije Tamara Vujović, već legalizacija partitokratije, koja se nekad smatrala etičkim prestupom, a danas je osnovni metod upravljanja. Reagujemo na ono što se nastavlja dešavati, uprkos obećanjima kojima smo davno prestali da se radujemo. Bez jasne vizije napretka, vrtimo se u krug dobro utabanom stazom kojom gazimo predugo – poručio je  Pejović.

"Afinitet za dubinu", "Kultura je etika", "Neznanje vlada - Kultura strada", "Razvoj nerazvoja", "Kultura nije plen", "Odgovornost, Etika, Dijagnoza?"Prokopajmo tunel do kulture"... samo su neki od poruka koje su umetnici poslali transparentima. A nakon što su predali zahteve Vladi, organizatori protesta poručili su da će neko vreme čekati na odgovore, te da će se na osnovu toga odrediti koje će biti njihove dalje aktivnosti do ispunjenja zahteva.

Pobuna protiv imenovanja Vujovićeve za prvu ženu resora kulture počela je još pre desetak dana. Naime, 23 strukovne organizacije, sindikata i kompanije iz oblasti kulture reagovale su, navodeći da izbor  smatraju problematičnim jer nije zasnovan na postignućima na polju kulture, već su uslovi njenog izbora partijsko opredeljenje i podobnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave