MANDIĆ U FOTELJI ŠEFA PARLAMENTA: Danas izglasavanje predsedavajućeg i potpredsednika Skupštine, a potom Spajićeve vlade

V.K.

30. 10. 2023. u 09:00

KONSTITUTIVNA sednica Skupštine Crne Gore koja je započeta 27. jula biće nastavljena danas u 10 časova. Tada je nakon potvrđivanja rezultata junskih izbora i verifikacije mandata poslanicima, usledio prekid. Kandidat za poziciju predsednika Skupštine je jedan od lidera koalicije "Za budućnost Crne Gore" Andrija Mandić. Nakon toga trebalo bi da budu izabrani i potpredsednici parlamenta.

МАНДИЋ У ФОТЕЉИ ШЕФА ПАРЛАМЕНТА: Данас изгласавање председавајућег и потпредседника Скупштине, а потом Спајићеве владе

V.K.

Za sada je poznato da će kandidatkinja Demokrata za tu funkciju biti Zdenka Popović. Još nije utvrđeno ko će biti preostalih troje potpredsednika - pri čemu jedno mesto treba da pripadne Pokretu "Evropa sad", jedno predstavniku stranaka iz redova manjinskih naroda, a jedno opoziciji.

Funkcioner Građanskog pokreta URA Miloš Konatar kazao je da je više razloga zbog čega ta partija neće i ne može podržati izbor Mandića za šefa parlamenta.

- Prvi je da nismo deo većine koja predlaže kandidata za predsednika Skupštine i Vlade. Drugi je što ne želimo biti deo ovakve većine, ona nije korak napred za Crnu Goru ka Evropskoj uniji, već korak nazad - rekao je Konatar.

Istorija

ANDRIJA Mandić će postati deseti predsednik Skupštine od uvođenja višestranačkog sistema u Crnoj Gori, a njegovi prethodnici su bili Risto Vukčević, Svetozar Marović, Vesna Perović, Filip Vujanović, Ranko Krivokapić, Darko Pajović, Ivan Brajović, Aleksa Bečić i Danijela Đurović. U vreme SFRJ na čelu Skupštine Crne Gore bilo je 17 predsednika, a u periodu knjaževine i kraljevine Crne Gore njih petorica.

Nakon izbora Mandića za predsednika parlamenta, očekuje se da usledi proces izglasavanja nove Vlade Crne Gore na čijem čelu će biti predsednik PES Milojko Spajić. Vladu će činiti predstavnici "Evrope sad", Demokratske Crne Gore, albanskih partija, Socijalističke narodne partije i grupe građana "Civis". Koalicija ZBCG će manjinski podržavati Vladu godinu dana, nakon čega bi usledila rekonstrukcije nakon koje bi ova koalicija vršila vlast.

Direktor Uprave policije

PES je tokom pregovora o formiranju nove vlasti iskazao ozbiljno interesovanje za mesto direktora Uprave policije. U opticaju za novog direktora je više imena, a nije isključena mogućnost da na tu poziciju bude vraćen Zoran Brđanin, koji je ranije i sudskom presudom zapravo vraćen na to mesto.

U novoj vlasti neće biti predstavnika Bošnjačke stranke i Hrvatske građanske inicijative. I upravo zbog toga deo funkcionera i članova Bošnjačke stranke razmatra da od lidera te partije Ervina Ibrahimovića zatraži odgovornost za to što ona neće biti u novoj vladi.

Bošnjačka stranka je dugo vremena važila kao potencijalno jak član budućeg kabineta Milojka Spajića, da bi mandatar iznenada odustao od saradnje sa njima i dogovorio se sa Demokratama, SNP, Albanskim forumom i Albanskom alijanskom, uz parlamentarnu podršku koalicije ZBCG.

Predstavnici DPS i NVO "Luča" najavili su za danas u 18 časova protest ispred Skupštine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu