RAKOVIĆ O POPISU U CRNOJ GORI: Slobodno izjašnjavanje garantuje da će Srbi biti većina

Novosti online

21. 10. 2023. u 14:15

SLOBODNO izjašnjavanje garantuje da će Srbi u Crnoj Gori biti većina, rekao je za portal IN4S srpski istoričar dr Aleksandar Raković.

РАКОВИЋ О ПОПИСУ У ЦРНОЈ ГОРИ: Слободно изјашњавање гарантује да ће Срби бити већина

Foto: Jutjub/BALKAN INFO - Zvanični kanal

Popis stanovništva u Crnoj Gori će se održati do 1. do 15. novembra ove godine, a referentni momenat popisa (datum i vreme na koji se odnose podaci) je 31. oktobar u 24 sata.

Na popisu će biti i pitanja o nacionalnosti, veri i jeziku, koji privlače najveću pažnju javnosti, a na njih građani mogu ostati neizjašnjeni. Održavanje popisa koštaće čak 4,7 miliona evra.

- Popis u Crnoj Gori je važan da bi se građani konačno slobodno izjasnili o nacionalnoj, jezičkoj i verskoj pripadnosti, bez straha da će im Demokratska partija socijalista uskratiti osnovna ljudska prava ukoliko se izjasne kao Srbi - izjavio je Raković odgovarajući na pitanje "zbog čega je predstojeći popis važan za srpski narod u Crnoj Gori".

Jedino istorijsko pismo u Crnoj Gori, kako smatra srpski istoričar, je srpska ćirilica i dodaje da je važno je što je Vlada Crne Gore omogućila da se građani na ćiriličnim popisnicama izjašnjavaju o svom identitetu.

- Građani Crne Gore treba da se izjasne da su po nacionalnosti Srbi, da govore srpskim jezikom i da su pravoslavne vere. Pritom, građani treba da čuvaju kopije popisnica jer bi, potencijalno, na osnovu njih mogli da ostvaruju prava i u Republici Srbiji. U akademskoj zajednici ima mišljenja da bi ubuduće školovanje na budžetu Republike Srbije mogli ostvarivati građani Crne Gore koji su se na popisnicama u Crnoj Gori izjasnili kao Srbi. To je tema koja će uskoro biti otvorena u javnosti Republike Srbije i Crne Gore - kaže Raković.

Naime, kako smatra, bilo je primera da su se neki građani Crne Gore, koji potiču iz okorelih separatističkih porodica, na visokoškolskim upisnim listovima izjašnjavali kao Srbi da bi time iz koristoljublja ostvarili pravo na budžetsko (besplatno) školovanje na državnim univerzitetima u Republici Srbiji.

- Građani Crne Gore koji nisu srpske nacionalnosti treba u Republici Srbiji da plaćaju školovanje kao i svi ostali stranci, bilo da su iz Afrike, Novog Zelanda, Crne Gore ili Kolumbije - zaključio je jasno Raković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?