STATUS DURMITORA I KOTORA UGROŽEN? Uprkos opovrgavanju izjave o skidanju zaštićenih područja sa liste Uneska, bojazan ipak postoji

I. D. S.

21. 09. 2023. u 13:03

KOTOR neće više biti na listi zaštićene svetske kulturne baštine, a Unesko će Durmitor staviti na crvenu listu.

СТАТУС ДУРМИТОРА И КОТОРА УГРОЖЕН? Упркос оповргавању изјаве о скидању заштићених подручја са листе Унеска, бојазан ипак постоји

PR centar

Ova izjava direktora Agencije za zaštitu životne sredine Milana Gazdića na konferenciji "Zaštita prirode i životne sredine, stanje, značaj i perspektive", uoči samita Uneska u Rijadu, uzburkala je javnost. Na njega su se "obrušili" iz Ministarstva kulture i Opštine Kotor, navodeći da tvrdnja nije istinita, pa se Gazdić javnosti izvinio, rekavši da se neprecizno izrazio. Ipak, veruje da iako informacije nisu zvanične, opasnost od takvog scenarija postoji.

Predsednik opštine Kotor Vladimir Jokić decidirano tvrdi da ovaj grad neće izgubiti status, niti mu je status ugrožen.

- Naprosto, ovo nije tačno. U pitanju je samo "šum u komunikaciji". Sve i da jeste ta odluka zasnovana na stvarnom stanju, a nije, tako usvojena odluka bi značila upozorenje koje bi se moglo rešiti kroz jedan do dva izveštajna perioda. Ako ne, onda bi išli eventualno nekad kao ugrožena kulturna baština. Pa ako ni to ne bi bilo, onda ide krajnja sankcija. Dakle, u suštini kad o nečemu ne znaš previše, a mnogo o tome pričaš, onda ispadne ovako - poručio je predsednik opštine Kotor Vladimir Jokić.

Kamenolomi i Unesko ne mogu zajedno

KADA je reč o Kotoru, direktor agencije navodi da su u proceduri dozvole za izdavanje ekološke saglasnosti za tri kamenoloma iznad Risna, a što je u međuvremenu zaustavljeno da bi se sačekalo izjašnjenje Uneska o tom pitanju. Napominje i da su protiv čekanja zelenog svetla te organizacije bili Ministarstvo kapitalnih investicija i Opština Kotor. U Agenciji, suprotno MKI i Opštini Kotor, smatraju da kamenolomi i Unesko ne idu zajedno, zaključio je Gazdić.

Da o Unesko sankcijama nema govora tvrde i u resoru kulture. Kako su kazali, saradnja sa Uneskom odvija se u skladu sa procedurom, a kada je reč o Kotoru i o Durmitoru, dostavljaju se redovni i periodični izveštaji.

- Da je saradnja između Crne Gore i Uneska kvalitetna govori i činjenica da je Crnoj Gori ukazana čast da bude domaćin važne radionice o očuvanju kulturne baštine. Ovaj skup će biti održan u Kotoru krajem oktobra, a razmatra se i učešće direktora Centra svetske baštine - poručuju iz MKM.

Gazdić je istakao da mu je žao što je njegova izjava imala negativnu konotaciju, ali ističe i da to ne umanjuje činjenicu da su crnogorska područja pod zaštitom Uneska i te kako ugrožena.

Kako je dodao, stradanje NP Durmitor poslednje tri decenije je evidentno, što su potvrdile i nekolike ekspertske misije Uneska, a tome su najviše doprinele nelegalna gradnja i seča šume.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)