SITUACIJA U CRNOJ GORI - PENZIJE VEĆE, STATUS GORI Posle najniža primanja manja od 300 evra

I. D. S.

19. 09. 2023. u 07:00

SEPTEMBARSKE penzije, zahvaljujući redovnom i vanrednom usklađivanju, biće veće pet odsto. Računajući sva povećanja od početka godine, primanja najstarijih građana uvećana su ukupno 17 odsto. Ipak, kako tvrde u Partiji penzionera, invalida i restitucije, penzije rastu, ali su penzioneri u sve težoj situaciji.

СИТУАЦИЈА У ЦРНОЈ ГОРИ - ПЕНЗИЈЕ ВЕЋЕ, СТАТУС ГОРИ После најнижa примањa мања од 300 евра

Foto Shutterstock

Minimalna penzija, nakon septembarskog usklađivanja, iznosiće nešto manje od 300 evra. Naime, nakon povećanja od pet odsto, 2,5 kroz redovni i isto toliko kroz vanredno povećanje, minimalno primanje uvećaće sa 282 na 296,5 evra. Prema rečima ministra finansija Aleksandra Damjanovića, prema formuli za redovno usklađivanje penzije povećanje penzija bilo bi dva i po procenta, ali je Vlada prihvatila predlog Fonda PIO o vanrednom usklađivanju. Ministar je podsetio da je u maju usklađivanje penzija iznosilo preko osam, a u januaru oko tri procenta, pa je i izveo računicu koliko je ukupno uvećanje sa sadašnjim septembarskim od pet odsto.

Nezadovoljni

POVEĆANjEM nisu zadovoljni penzioneri. Prema rečima Moma Joksimovića ispred PIR-a, penzije rastu, ali je status najstarijih građana sve gori.

- Cene namirnica porasle su za 40-50 odsto, najavljeno je i povećanje komunalija. Kada se to uzme u obzir, ni ukupno povećanje penzija ne znači ništa. Crna Gora ima najskuplje lekove, kirija je povećana, pa je onda pitanje kako neko sa mizernim primanjima može i da preživi - kazao je Joksimović.

- Kumulativno povećanje od početka ove godine je 17 procenata, pa smatramo da nivo penzija ipak bude iznad nivoa inflacije i da negde to povećanje od 17 odsto kako-tako štiti ne tako dobar životni standard većine penzionera u Crnoj Gori. Sa svim ovim uvećanjima minimalna penzija biće 300 evra. To znači da je prešao nivo od 60 odsto učešća u minimalnoj zaradi i to desetak procenata, što je bio cilj Vlade koji je ispunjen. Drugi cilj još nije ostvaren, a to je da prosečna penzije bude 60 odsto prosečne zarade, ali će svakako sva ova povećanja pogurati i ostvarenje tog cilja - poručio je Damjanović - podsećajući da je naredno usklađivanje u januaru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)