EKOCID OKO NOVE ŽIČARE: Meštani NJeguša i Lovćena pisali premijeru

I. D. S.

09. 08. 2023. u 11:43

ŽIČARA Kotor‒Lovćen za nekoliko dana biće puštena u rad, ali nisu svi oduševljeni projektom. Naime, meštani Njeguša i Lovćena tvrde da je tamo na sceni neviđena devastacija, i traže reakciju nadležnih. U suprotnom, prete, organizovaće i proteste.

ЕКОЦИД ОКО НОВЕ ЖИЧАРЕ: Мештани Његуша и Ловћена писали премијеру

preduzeće Žičara Kotor-Lovćen

Meštani Njeguša i Lovćena otvorenim pismom su se obratili premijeru Dritanu Abazoviću u kojem navode da se u okolini žičare, koja bi narednih dana trebalo da počne sa radom, probijaju putevi i ravnaju delovi planine koji nemaju veze sa tim projektom. Kažu, devastacija je u punom jeku, i to u delovima Nacionalnog parka. Meštani tvrde da bi vlada i članovi elektroenergetskih kompanija završili iza brave da se ovakav ekocid, koji se dešava u NP Lovćen, desio u, na primer, Austriji.

Od premijera traže i odgovor na osnovu kojih elaborata i procena je uprava NPCG dozvolila da se zaštićeno područje Štirovnika, katuna Bižaljevac i katuna Kuk sa Zlataricama "na najbrutalniji način degradiraju, urušavaju i uništavaju".

Jedini benefit za meštane od otvaranja žičare, kako tvrde, biće radno mesto čuvara, portira ili konobara u rizortu koji se planira.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)