KAKO DA SAČUVATE PARE NA LETOVANJU U CRNOJ GORI: Novčane kazne za neplaćenu boravišnu taksu 60 evra po osobi

B. DABIĆ

22. 07. 2023. u 11:26

TURISTI koji se odmaraju u Crnoj Gori u obavezi su da prijave boravak u prvih 12 sati nakon što uđu u ovu državu, a ukoliko to ne učine rizikuju da plate novčanu kaznu 60 evra po osobi.

КАКО ДА САЧУВАТЕ ПАРЕ НА ЛЕТОВАЊУ У ЦРНОЈ ГОРИ: Новчане казне за неплаћену боравишну таксу 60 евра по особи

Foto: B.Dabić

Prijava boravka se kontroliše i na graničnim prelazima pri izlasku turista iz Crne Gore.

Boravišna taksa po osobi iznosi u većini gradova evro po danu, deca do 12 godina ne plaćaju boravišnu taksu, a mladi  od 12 do 18 godina starosti plaćaju iznos boravišne takse umanjen za 50% odnosno 0.5 evra.

Iz loklanih turističkih organizacija objašnjavaju, ukoliko  posedujete nekretninu, takođe, ste u obavezi prijaviti boravak uz posedovanje lista nepokretnosti čime dokazujete vlasništvo i u tom slučaju ste oslobođeni plaćanja boravišne takse, kao i najuži članovi porodice (otac, majka, sin,ćerka, brat, sestra).

Ukoliko u Crnoj Gori boravite u više opština dužni ste prijaviti boravak u svakoj opštini u kojoj ostajete duže u roku od 12 sati. Boravak možete da prijavite u Informativnim punktovima  lokalnih turističkih organizacija.

Prema Zakoonu o boravišnoj taksi, novčanom kaznom od  500 do 10.000 evra kazniće se za prekršaj lice ili preduzetnik koji pruža usluge smeštaja, ako ne naplati boravišnu taksu istovremeno sa naplatom usluge. Smeštajnim objektom  smatra se: hotel, motel, pansion, turistički apartman, odmaralište, kamp, planinarski dom, soba za iznajmljivanje i svi drugi objekti u kojima se pružaju usluge smeštaja.

Boravišnu taksu ne plaćaju: osim dece do 12 godina, ni lica sa teškim čulnim i telesnim smetnjama (slepi, gluvi, distrofičari …) lica upućena na banjska i klimatska lečenja, odnosno specijalizovanu rehabilitaciju od nadležne lekarske komisije, učesnici školskih ekskurzija, odnosno učenici i studenti čiji boravak organizuju škole i fakulteti u okviru redovnih programa, održavanja sportskih i kulturnih manifestacija, strani državljani koji su po međunarodnim konvencijama i sporazumima oslobođeni plaćanja taksa, strani državljani koji organizovano, preko zvaničnih humanitarnih organizacija, dolaze radi pružanja humanitarne pomoći.

Navedena lica ne plaćaju boravišnu taksu ako podnesu dokaz o ispunjavanju uslova utvrđenih u istom stavu (članska karta, potvrda škole, lekara, lekarski uput ….).

Prijava boravka se može izvršiti od strane hotela ili vlasnika izdavaoca smeštaja, ili lično u poslovnicama turističkih organizacia, odnosno informativnih biroa 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!