JOŠ DELE "ZLATNE PASOŠE": Iako je projekat okončan, MUP Crne Gore razmatra oko 400 zahteva

I. D. S.

15. 07. 2023. u 17:30

KROZ program ekonomskog državljanstva, koji je trajao četiri godine, takozvani zlatni pasoš dobilo je 808 stranih državljana. Ipak, taj broj nije konačan, iako je program okončan krajem prošle godine, MUP razmatra još oko 400 zahteva.

ЈОШ ДЕЛЕ ЗЛАТНЕ ПАСОШЕ: Иако је пројекат окончан, МУП Црне Горе разматра око 400 захтева

Arhiva

U Vladi podsećaju da je program ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore, kroz koji je bilo moguće dobiti i crnogorski pasoš, trajao do 31. decembra 2022. godine, a do tada je predato ukupno 487 aplikacija.

- Tokom trajanja Programa, zaključno sa 31. decembrom 2022. godine, po podacima dobijenim od Ministarstva unutrašnjih poslova dostavljeno je ukupno 487 aplikacija, odnosno zahteva i u okviru navedenih aplikacija nalaze se i dostavljeni zahtevi za članove uže porodice, kojih je ukupno 1.119 (ukupno 1.606 ljudi). Do sada je, zaključno na dan 7. maja 2023. godine izdato ukupno 808 rešenja za prijem u crnogorsko državljanstvo kao i 12 rešenja o obustavi postupka - navode iz Vlade.

Kako je pojasnio premijer Dritan Abazović, dosta ljudi apliciralo je pre 31. decembra prošle godine, kao i da svako ko je aplicirao i čija aplikacija prođe faze, može da dobije ekonomsko državljanstvo.

Prema rečima ministra finansija, Aleksandra Damjanovića, oko 400 zahteva za ekonomsko državljanstvo još se nalazi na obradi u Ministarstvu unutrašnjih poslova. S obzirom na to da jedna aplikacija može podrazumevati da se pasoš dodeljuje za više članova porodice, broj stranaca sa "zlatnim pasošima" u narednom periodu mogao bi da bude višestruko veći.

Prekinut zbog rizika

PROGRAM je prekinut nakon nekoliko upozorenja od strane evropskih institucija, gde su tvrdili da on donosi rizik pranja novca, finansiranja terorizma. Ipak, odlazeći premijer, najavio je mogućnost nastavka programa, ali prilagođenog tako da sa njim budu zadovoljni i u Briselu.

 

U Vladi podsećaju da je posebno program sprovođen sa ciljem razvoja Crne Gore, odnosno sa ciljem privlačenja stranih investicija koje će intenzivirati razvojne projekte u sektoru turizma, poljoprivrede i prerađivačke industrije, na ukupnom području Crne Gore, kao i intenzivnijeg razvoja manje razvijenih opština.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)