"ZLATAN PASOŠ" BIO VAŽAN STIMULANS: Stranci su tokom prošle godine u nekretnine u Crnoj Gori uložili rekordnih 410 miliona

I. D. S.

30. 01. 2023. u 11:50

STRANCI su tokom prošle godine u nekretnine u Crnoj Gori uložili 410 miliona evra, što je značajno više nego prethodnih godina.

ЗЛАТАН ПАСОШ БИО  ВАЖАН СТИМУЛАНС: Странци су током прошле године у некретнине у Црној Гори уложили рекордних 410 милиона

Foto gov-me

Kako je kupovina nekretine bio najlakši put do sticanja "zlatnog pasoša", ostaje da se vidi kako će se na crnogorsku ekonomiju i tržište nepokretnosti odraziti to što je poslednjeg dana 2022. godine, nakon brojnih kritika iz Brisela, program ekonomskog državljanstva obustavljen.

Iz jedne agencije za nekretnine, program ekonomskog državljanstva branili su upravo time što bi ukidanje značilo i negativan uticaj na tržište koje se bavi prodajom nepokretnosti, posebno na severu Crne Gore i lokalitetima van Bokokotorskog zaliva.

- Ukidanjem programa stvara se značajan rizik od tržišne korekcije, s obzirom na to da je trenutni proizvod cenjen kao premijum proizvod i po toj ceni neće biti privlačan kupcima van programa. To znači spora prodaja, a samim tim doći će i do proporcionalne korekcije u ceni kako bi se proizvod doveo u sklad sa zahtevima kupaca van programa. Pad cene proizvoda mogao bi biti značajan, što bi loše uticalo na investitore i neprodate jedinice, kao i sekundarno tržište - ocenio je izvršni direktor ove agencije, Kiran Keleher.

Foto Gov.me

Napominje da se time čini ogromna šteta, pogotovo na severu koji je mogao biti zauvek pozitivno transformisan ako bi se ispunila inicijalna kvota od 2.000 aplikacija.

- Najbliža opasnost je da će očekivani benefiti za sever nestati pod težinom neprodatih jedinica, što će oštetiti ekonomiju, umesto da je poboljša, a sever će ponovo postati neinteresantan nakon pada cena nekretnina dovoljno značajnog da izazove pad tržišta - smatra Keleher.

Kupovinom nekretnina - apartmana u turističkim centrima na jugu za 450.000 evra i na severu i u nerazvijenim opštinama za 250.000 sticalo se pravo na dobijanje državljanstva.

Foto Shutterstock

NE ODUSTAJU OD PROGRAMA

VLADA će, kako je najavio premijer Dritan Abazović, tražiti način da se program ekonomskog državljanstva nastavi. Kako je najavio, sa evropskim partnerima razmatraće se alternativna rešenja koja se primenjuju u zemljama EU, kako bi Crna Gora ostala atraktivna destinacija za ulagače.

- Ne radi se o malim sredstvima, program je doveo do toga da ćemo imati ozbiljne turističke i hotelske kapacitete, dominantno u Kolašinu, ali i u drugim opštinama.

Videćemo kako je moguće Crnu Goru učiniti atraktivnom za neki novi program - kazao je o premijer.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!