CRNA GORA UKIDA ZLATNE PASOŠE: Većina ministara protiv, ali ovo je glavni razlog

Novosti online

28. 12. 2022. u 12:25

VLADA neće produžiti program ekonomskog državljanstva koji ističe 31. decembra, saopštilo je za „Dan“ više izvora iz vrha vlasti.

ЦРНА ГОРА УКИДА ЗЛАТНЕ ПАСОШЕ: Већина министара против, али ово је главни разлог

Arhiva

Iako je dobar deo ministara zadovoljan efektima programa, koji je doneo oko 300 miliona investicija i oko 70 miliona prihoda državi, ne mogu ga produžiti jer je Evropska unija eksplicitno protiv ovog programa. To je i glavni razlog zbog kojeg ga Vlada, na čijem čelu je Dritan Abazović, neće produžavati.

Resori Vlade su pripremili materijal u vezi sa ekonomskim državljanstvom, koji bi trebalo da se razmatra na današnjoj sednici Vlade. Na jučerašnjoj sednici Komisije za ekonomska pitanja (KEP) informacija o ekonomskom državljanstvu nije razmatrana, već je o tome bilo priče u okviru izveštaja o razvojnim projektima.

Tako da Crna Gora od 1. januara naredne godine ne može prodavati pasoše za novac i investicije, što je bio slučaj od 2019. godine kada je startovao program. On je usvojen dok je na čelu Vlade bio Duško Marković (DPS) i trebalo je da bude završen 2021. godine, međutim, vlada Zdravka Krivokapića je poslednjih dana prošle godine odlučila da program produži na još godinu, uprkos oštrom protivljenju zvaničnika Evropske komisije.

(Dan)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)