UZNEMIRENI GRAĐANI ŽABLJAKA: Otimaju zemlju da bi postavili repetitor (FOTO)

M. D.

29. 06. 2023. u 13:43

Gradnja antenskog stuba, za potrebe baznih stanica mobilne telefonije, na Javorovači, ali i protivpravno zauzimanje privatnih parcela, uznemirila je građane Žabljaka, posebno vlasnike zemljišta koji su za to područje imali druge planove.

УЗНЕМИРЕНИ ГРАЂАНИ ЖАБЉАКА: Отимају земљу да би поставили репетитор (ФОТО)

Foto: Boško Bojović

Vlasnici zemljišta tvrde da je kompanija „ONE” doo započela gradnju pomenutog antenskog stuba bez potrebnih odobrenja, čime se, kažu, ugrožava zdravlje ljudi usled zračenja, vrši protivpravna uzurpacija privatnog zemljišta, ali i skrnave se istorijski spomenici.

Kada je Univerzitetski profesor iz Pariza, poreklom iz Crne Gore, Boško Bojović nedavno došao na Žabljak sa namerom da obiđe imanje i grobove svojih predaka na svom imanju zatekao je već poodmaklu gradnju antenskog stuba za potrebe mobilne telefonije, a da prethodno o tome nije upoznat.

- Popeo sam se na vrh Javorovače, 1.501m nadmorske visine, najvišu tačku unutar gradskog atara grada Žabljaka. Sa namerom da posetim grob moga čukunđeda Spasoja Jakšića Šaule (1820-1861), poslednjeg oberkneza Jezerskog, koji je poginuo u boju na Muratovici kod Gackog, na čelu Jezeraca pošlih u pomoć ustanicima na početku Hercegovačkog ustanka. Između groba Spasoja Jakšića Šaule, rodonačalnika Šaulića u Crnoj Gori, i pre dvadesetak godine podignute antenske bazne stanice visine od preko 25 metara na otprilike 20-ak metara od pomenutog groba ograđenog gvozdenom ogradom, zatičem iskopane temelje za novi antenski stub najmanje dva puta većih razmera od oko 6h6m sa izlivenim betonskom bazom na oko 2m dubine i armaturnom mrežom za izlivanje betonske kocke od najmanje 6 h 6 h 2 m kao osnove za novi antenski stub. Ugrađeni čelični ankeri su dvostruko većih razmera 3 h 3 m od onih 1,5 h 1,5 m koji drže već postojeći antenski stub-antenu. Na postojećem stubu je istaknuta metalna ploča sa upozorenjem na „Opasnost od nejonizovanog zračenja”, kaže Bojović.

On objašnjava da je za grob njegovog pranđeda Spasoja Jašića Šaule izrađen spomenik kod umetnika kamenoresca Dragiše Krkeljića iz Danilovgrada i njegovo postavljanje je bilo predviđeno za kraj meseca maja, što nije bilo moguće učiniti zbog obilnih i gotovo neprekidnih kiša tokom tog perioda.

-Izgradnjom temelja za novi antenski stub, na parceli od oko 6.000 metara kvadratnih čiji sam vlasnik kao naslednik moje tetke pokojne Jelene Šaulić umrle 2000. godine, bivšeg kustosa Muzeja Vuka Karadžića i Dositeja Obradovića u Beogradu, kćeri Novice Šaulića, narodnog poslanika i uglednog skupljača narodnih umotvorina u Crnoj Gori, brata Jelene Šaulić, narodne junakinje i nosioca Karađorđeve zvijezde s mačevima kao učesnice Topličkog ustanka 1917. i komitkinje u Crnoj Gori 1917-1918, učiteljice u Prizrenu i u Otilovićima kod Pljevalja, supruge mojega đeda Boška Bojovića i majke mojeg oca Ilije Bojovića, dovodi se u pitanje postavljanje pomenutog spomenika na grobu Spasoja Jakšića Šaule, kaže Bojović.

On ističe da se gradnja novog antenskog stuba vrši bez njegovog znanja i ovlašćenja na zemljištu koje mu zakonski pripada kao legitimnom nasledniku, čime se prekoračuje pravo službenosti naknadno dodeljeno prvobitnom stubu takođe bespravno i bez njegovog znanja i ovlašćenja podignutom preko neuredne građevinske dozvole izdate na drugu parcelu u svojini drugog vlasnika, koja se nalazi daleko ispod vrha Javorovače.

- Protivzakonitom uzurpacijom privatne imovine i skrnavljenjem mesta večnog počivališta u neposrednoj blizini groba Spasoja Jakšića Šaule vrši se besprimerno nasilje i bezakonje na arheološkom lokalitetu poznatom pod imenom Veliki šanac, koji se nalazi u okviru Nacionalnog parka Durmitor na prostoru koji je urbanističkim planom određen za sportsko-rekreativne površine, a na kome je pre 12 godina zaveden u Opštini Žabljak zahtev za podizanje spomen-obeležja Spasoju Jakšiću Šauli. Bezakonjem koje vrši bivši Telenor a sada „One“, dižući joj jedan protivpravni objekat, daje se čemerna slika i rugobna poruka koja nije potrebna Crnoj Gori na putu ka EU i pravnoj sigurnosti koja to projektovano članstvo podrazumeva, kaže ugledni profesor Bojović.

 Zračenjem na koje upozorava ploča na postojećem stubu ugrožava se život stanovnika dva naselja koja se šire sa dve strane Javorovače ispod pomenutog antenskog stuba i bazne stanice i visokonaponskog predajnika.

-Stanovništvo Žabljaka, turisti i posetioci Nacionalnog parka Durmitor koji je pod zaštitom UNESKA kao prirodna u kulturna baština čovečanstva zaslužuju sudsku i pravnu zaštitu koja je sve do sada izostala tokom dvadesetogodišnje uzurpacije vidikovca sa nalepšim pogledom na Durmitor i Jezera sa Žabljaka, kaže Bojović.

On tvrdi da je na njegovoj parceli nedaleko od Žabljaka, Telenor i pre nekoliko godina nezakonito postavio antenski stub i da ne može da ostvari pravo na svoju imovinu.

Profesor Bojović je Osnovnom sudu na Žabljaku predao predlog za određivanje privremene mere po hitnom postupku.

Pomenutim podneskom od Suda se traži da Tuženoj  „ONE“ doo, bivše Društvo za promet, izgradnju i eksploataciju mreže mobilnih telekomunikacija „TELENOR“ DOO Podgorica, naloži da ODMAH obustavi gradnju antenskog stuba na katastarskoj parceli Tužioca te ukloni do sada izgrađeni antenski stub sa parcele Tužioca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)