LITURGIJA NA RUMIJI: Stotine vernika na vrhu od 1.594 metra (FOTO)

B. DABIĆ

04. 06. 2023. u 19:23

VERNICI Srpske pravoslavne crkve, prema vekovnoj tradiciji, na Trojičindan idu na vrh planine Rumije da prisustvuje liturgiji.

ЛИТУРГИЈА НА РУМИЈИ: Стотине верника на врху од 1.594 метра (ФОТО)

Foto: Privatna arhiva

Ove godine na 1.594 metra nadmorske visine bilo ih je više nego prethodnih.

- Impresivno je kada vidite čitav vrh Rumije prekriven ljudima - istakao je protojerej Jovan Plamenac  koji godinama unazad služi liturgiju u crkvi na Rumiji. - Svake godine vidim i nova lica. Ove godine je bilo primetno puno dece. Hvala Bogu, i vreme nam je poslužilo. U jednom trenu počelo je da seva i da se sa mora ‘navlači’ neki oblak, ali prošlo je i to… Ako počne da grmi i pljušti, može da bude nezgodno i u gradu, a kamoli na planini.

Otac Plamenac dodaje da je Trojičindanska litija događaj sa dugom tradicijom i dubokom simbolikom. Ona je odraz snage kulta Svetog Jovana Vladimira koji postoji u Baru neprekidno duže od 1.000 godina. Plamenac je potvrdio  da je ovogodišnjoj litiji prisustvovao i Italijan iz Rima, koji je svoj doktorat posvetio Svetom Jovanu Vladimiru.

- Došao je zbog litije, a učeći o Jovanu Vladimiru naučio je i srpski jezik - kazao je otac Jovan Plamenac dodajući da je ove godine bilo vernika ne samo iz Crne Gore, nego i iz Srbije, Ukrajine, Rusije..

Osobenost izlaska  na Trojčindan je iznošenje  krsta Svetog Jovana Vladimira, zaštitnika Bara, do crkve Svete Trojice. Porodica Andrović iz Bara vekovima čuva relikviju – drveni u srebro optočeni krst na kojem je 1016. godine u Prespi makedonski car Vladislav na prevaru pogubio dukljanskog kneza Vladimira odsecanjem glave.

Vernici su u subotu veče organizovano krenuli u Mikuliće gde se u crkvi Svetog Nikole u 22 sata služila Večernja služba. Praznično bdenje usledilo je u 23 sata u manastiru Svetog Sergeja Radonješkog u Velikim Mikulićima.

Dan pre, u Baru je održana tradicionalna litija ulicama  grada povodom praznika Svete Trojice i Svetog Jovana Vladimira koja je okupila  nekoliko hiljada vernika. Litiju je predvodio mitroplit crnogorsko-primorski Joanikije.

Bar je  grad pod  zaštitom Svetog Jovana Vladimira, a 2016. obeleženo je 1.000 godina od njegovog pogubljenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna