RAZDOR U EVROPU UNELA SUJETA: Sklad u PES je kratko trajao, sednica GO pokazala pucanje po "šavovima"

V.K.

29. 04. 2023. u 12:53

NAJMLAĐU partiju na crnogorskoj političkoj sceni Pokret "Evropa sad" potresaju podele. Sve je naizgled delovalo lepo i skladno dok na predsedničkim izborima nije pobedio zamenik predsednika stranke Jakov Milatović, a sujeta zavladala među prvim njegovim saborcima.

РАЗДОР У ЕВРОПУ УНЕЛА СУЈЕТА: Склад у ПЕС је кратко трајао, седница ГО показала пуцање по шавовима

V.K.

Sednica Glavnog odbora pokazala je "pucanje" po šavovima kada je odlučeno bez prisustva Milatovića da nosilac liste na predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima 11. juna bude upravo Milojko Spajić. Ovoj sednici prethodilo je isključenje visokog funkcionera Janka Odovića.

Tu odluku je donelo Predsedništvo "Evrope sad" u kojem većinu ima Milatović, neposredno uoči sednice GO čiji inicijator sazivanja je bio upravo Odović. Kao razlog za njegovo odstranjivanje iz pokreta navedeno je narušavanje partijskog jedinstva. Međutim, Odović je poručio da odluku Predsedništva o isključenju ne prihvata.

Prema nezvaničnim informacijama Spajić planira da vrati svog najbližeg saradnika Janka Odovića u vrh stranke uprkos odluci Predsedništva o isključenju. Ukoliko se to dogodi to će biti znak da Spajićeva struja ima prevagu u pokretu u odnosu na Jakova Milatovića. U međuvremenu se oglasio Odović koji je rekao da je posredi "nesporazum" i da očekuje da se odluka o njegovom udaljavanju iz partije - povuče.

Politički analitičar Boško Vukićević kaže za "Novosti" da je izvesno da će se populistički Pokret "Evropa sad" podeliti na dva dela, odnosno da će od njega nastati dve političke stranke.

"Pravda sad"

FUNKCIONER Pokreta "Evropa sad", Andrej Milović kazao je da će okosnica izbornog programa te stranke biti "Pravda sad". Kako je naveo reč je o programu koji će se odnositi na pravosuđe i borbu protiv organizovanog kriminala.

 

- Mišljenja sam da će do tog rascepa doći pre narednih izbora. U svakom slučaju, na takav proces treba gledati kao na neku neophodnu i lekovitu injekciju koja je Crnoj Gori potrebna u procesu demokratizacije. Jer nama ne treba novi DPS. Potreban nam je politički sistem koji će omogućiti da narodna volja, a ne ničija tuđa, dođe do izražaja - kategoričan je Vukićević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)