LEGITIMNI DA ODREDE ROK IZBORA Abazović: Nedopustivo je da Đukanović daje otkaz poslanicima

V.K.

10. 04. 2023. u 09:50

PREDSEDNIK Vlade Crne Gore, Dritan Abazović smatra da bi novoizabrani predsednik države Jakov Milatović trebalo da stavi van snage odluku odlazećeg predsednika Crne Gore Mila Đukanovića o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora 11.juna.

ЛЕГИТИМНИ ДА ОДРЕДЕ РОК ИЗБОРА Абазовић: Недопустиво је да Ђукановић даје отказ посланицима

V.K.

- On bi trebalo da okupi sve političke aktere i da zajedno odrede novi datum izbora. To može da bude i kraj juna, pre turističke sezone - saopštio je Abazović, dodajući da je poenta da legitimni predsednik i legitimni poslanici mogu zajednički da odrede datum izbora. - Mislim da nije dobro da dopustimo da Đukanović na ovakav način daje otkaz poslanicima, to je neprihvatljivo. Demokratska partija socijalista je prošlost, a na predstojećim izborima doživeće nokaut. 

Pre nekoliko dana Ustavni sud nije doneo odluku o inicijativi parlamentarne većine za ocenu ustavnosti ukaza o raspuštanju Skupštine, koji je doneo, sada odlazeći, predsednik države Milo Đukanović. Odluka nije doneta, jer je troje sudija glasalo za to da je reč o pojedinačnom pravnom aktu, dok je troje bilo protiv. Skupština još nije izabrala četvrtog sudiju Ustavnog suda. 

POSETA AMERIČKOG IZASLANIKA

 POSEBNI američki izaslanik Džejms Rubin od 10. do 14. aprila posetiće Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Albaniju, potvrđeno je iz Stejt departmenta. U Podgorici će se sastati sa vladinim zvaničnicima kako bi učvrstio podršku inicijativama protiv dezinformacija, navodi se u saopštenju.  - On će razgovarati o naporima Rusije, NR Kine i drugih malignih aktera koji koriste dezinformacije kako bi podrivali demokratiju i nacionalnu bezbednost širom sveta, i kako naše zemlje mogu kolektivno da se suprostave pretnjama u informacionom prostoru - saopštili du iz Stejt departmenta.

Poslanici većine sa izbora od 30. avusta 2020. godine podneli su Ustavnom sudu inicijativu za ocenu ustavnosti odluke predsednika Mila Đukanovića o raspuštanju Skupštine, i zatražili da sud, do donošenja konačne odluke, naredi obustavu izvršenja svih pojedinačnih akata ili radnji na osnovu ukaza predsednika. Đukanović je ranije doneo ukaz o raspuštanju parlamenta i za 11. jun raspisao vanredne parlamentarne izbore. 

- Sada je jasno zašto Demokratska partija socijalista nije želela da se izabere četvrti sudija Ustavnog suda. Oni žele zarobljene institucije, ali im poručujem da nema više zarobljenih institucija. Svaka odluka ovakva, koja je politička, obiće im se o glavu - ocenio je Abazović postavljajući pitanje "šta će Ustavni sud ako neće da se izjašnjava o određenim stvarima". - Ako kolege u parlamentu žele da 11. juna odemo na izbore, super! Ako imamo drugu ideju, neka kažu. Pitanje izbora nije za mene, ali jeste za Skupštinu Crne Gore. 

Iz stranke novoizabranog šefa države Pokreta "Evropa sad" smatraju da vanredni parlamentarni izbori treba da budu održani što pre kako bi se formirala stabilna većina. Da ponese deo odgovornosti kao nosilac liste spreman je lider te partije Milojko Spajić. 

- Najvažnije za državu je da se izbori održe što pre i da se formira stabilna većina - poručuje Spajić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna