U CRNOJ GORI IZBORNA TIŠINA: Građani u nedelju biraju predsednika

V.K.

18. 03. 2023. u 10:56

IZBORNA tišina uoči izbora za predsednika Crne Gore, koji će biti održani u nedelju, počela je večeras u ponoć.

У ЦРНОЈ ГОРИ ИЗБОРНА ТИШИНА: Грађани у недељу бирају председника

Foto D. Milovanović

Na izborima će učestvovati lideri Demokratske partije socijalista Milo Đukanović, Nove srpske demokratije Andrija Mandić, Demokrata Aleksa Bečić i Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović.

Kandidati za predsednika države su i jedan od lidera Pokreta Evropa sad Jakov Milatović, poslanica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković i influenser Jovan Radulović.

Glasačko pravo na predsedničkim izborima ima 542.154 građana. Najviše birača je u Podgorici – 143.608, a najmanje u Šavniku – 1.777.

Biračka mesta biće otvorena od sedam do 20 sati.

Predsednički izbori 19. marta biće četvrti od obnove nezavisnosti i osmi od uvođenja višepartijskog sistema. Za predsednika Crne Gore biće izabran kandidat koji je dobio više od polovine važećih glasova birača koji su glasali. Ako nijedan kandidat ne dobije taj broj glasova održava se drugi krug izbora za 14 dana, 2. aprila. U drugom izbornom krugu učestvuju dva kandidata koja su dobila najveći broj glasova. Za predsednika države, u drugom krugu, biće izabran kandidat koji je dobio veći broj glasova izašlih birača. Predsednici Crne Gore do sada su bili Momir Bulatović, Filip Vujanović i Milo Đukanović.Predsednik se bira na pet godina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

MNOGI NE ZNAJU: Ivanin otac poznat je javnosti, a pre glume zajedno sa njim se bavila neobičnim zanimanjem