NE ŽELE NATO VOJNIKE NA SINJAJEVINI: Protest građana pred kasarnom u Kolašinu                                                  

M. SEKULOVIĆ

09. 02. 2023. u 16:15

AKTIVISTI Građanske inicijative Sačuvajmo Sinjajevinu i danas su protestovali pred kasarnom u Kolašinu zbog vojnih aktivnosti oko 200 pripadnika NATO alijanse iz nekoliko zemalja na Sinjajevini, zahtevajući ukidanje odluke o vojnom poligonu na planini i proglašavaue ove visoravni za regionalni park prirode.

НЕ ЖЕЛЕ НАТО ВОЈНИКЕ НА СИЊАЈЕВИНИ:  Протест грађана пред касарном у Колашину                                                  

Foto: GI Sačuvajmo Sinjajevinu

-U ponedeljak ali i nekoliko prethodnih dana, bili smo primorani da se po snegu i temperaturi desetak stepeni ispod nule zaputimo na planinu Sinjajevinu rame uz rame sa više stotina naših i stranih vojnika koji su jedan deo vojne vežbe obavljali na ovoj planini. Iskazali smo građansku neposlušnost i nepokolebljivost u pobuni protiv odluke o vojnom poligonu na ovom dragocenom mestu jedinstvenih prirodnih, ekonomskih i antropoloških vrednosti - kažu iz GI ''Saćuvajmo Sinjajevinu.

Oni napominju da su polovinom januara kazali da strahuju da bi glasine o vojnoj vežbi na Sinjajevini u najbližoj budućnosti mogle biti tačne i tom prilikom, po ko zna koji put, podsetili političke lidere Crne Gore na njihovo čvrsto obećanje da Sinjajevina neće biti vojni poligon.

- Samo dva dana kasnije premijer Dritan Abazović je kategorički ustvrdio da ''na Sinjajevini nema i neće biti nikakvih vojnih aktivnosti''. Dodao je i da su oni ozbiljna Vlada koja se ne bavi sa ''rekla-kazala''. No, vežba se ipak jednim delom odigravala i na Sinjajevini. Bili smo živi svedoci ovih događaja i neistina koje su izgovorene pred celom Crnom Gorom-  podsećaju ekološki aktivisti Abazovića i njegove kolege-političare.

Protest su nastavili i juče i danas ispred kasarne u Kolašinu, gde su učesnici ove vojne vežbe bili stacionirani.

ODGOVORAN NATO PARTNER

Dok se protestuje na Sinjajevinii pred kasarnom uKolašinu, premijer Dritan Abazović poručuje da je Crna Gora odgovoran NATO partner.

-Ove godine smo prvi put dostigli standard izdvajajući dva odsto BDP za odbranu, a prvi smo u regionu i u procentima po broju primljenih izbeglica iz Ukrajine - kazao je Abazović prilikom razgovora sa, kako je naglasio, zamenikom komandanta savezničkih snaga za Evropu generalom Timom Radfordom, koga je u vili Gorica ugostio zajedno sa ministarom odbrane Filipom Adžićem i načelnikom Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadnim generalom Zoranom Lazarevićem, u vreme dok traju protestu na Sinjajevini i u Kolašinu...

- Nećemo dozvoliti da se ovo područje uništi kratkovidim odlukama suprotnim javnom interesu crnogorskih građana. Lokalne stočarske zajednice i drugi građani Crne Gore nepokolebljivi su u svojoj borbi da se ovo područje zaštiti i na planinu dovedu stada i krda, a ne topovi i mine, te da se razvija turizam koji neće ugroziti primarne prirodne i ekonomske vrednosti najvećeg pašnjaka na Balkanu - kažu iz GI ''Sačuvajmo Sinjajevinu".

Aktivisti pozivaju sve političke lidere Crne Gore da ozbiljno i odgovorno pristupe rešavanju ovog pitanja i da iznađu alternativno rešenje za pitanje obuke pripadnika Vojske Crne Gore.

- Sinjajevina mora ostati pašnjak koji nas hrani, izvor vode koja nas snaži, mora ostati dragulj prirode koji jeste. Sinjajevina mora biti sačuvana kao komun sa svojom vekovnom tradicijom i pravilima korišćenja zajedničkog dobra. Dok naši stočari dobro znaju šta je komun i kako se koristi zajedničko dobro, naši političari to nemaju na horizontu svojih interesovanja. Kamo lepe sreće da nas predvodi neki dobar i čestit domaćin ili vredna planinka, koji žive od svoga rada i drže do date reči - poručuju iz GI ''Sačuvajmo Sinjajevinu'', nakon još jednog protesta.

BONUS VIDEO - NATO VOJNICI KRENULI NA SINjAJEVINU: Oj Filipe baci minu, ne damo ti Sinjajevinu

 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)