GODIŠNJICA POBUNE MORNARA U BOKI: Poruka pacifizma zaslužuje pamćenje

V.V.

02. 02. 2023. u 20:41

TRADICIONALNO je u Đenovićima smotrom Bokeljske mornarice, polaganjem venaca u čast palim mornarima i počasnim plotunom, obeleženo 105 godina od Pobune mornara u Boki kotorskoj.

ГОДИШЊИЦА ПОБУНЕ МОРНАРА У БОКИ: Порука пацифизма заслужује памћење

Foto: Služba za informisanje Opštine HN

- Ovaj događaj je značajan, ne samo za Đenoviće i za Herceg Novi, nego i za širi prostor.

Tada je u Evropi buktio rat, najveći do tada na našem kontinentu, a mornari različitih
narodnosti ujedinili su se i podigli su glas. Pozvali su na primirje, poslali su jednu jedinstvenu poruku pacifizma, i zbog toga njihova žrtva zaslužuje pamćenje. Vođe pobune su streljani u Kotoru i zato je važno da nikad ne zaboravimo da su neki ljudi u prošlim, teškim vremenima bili spremni da žrtvuju ono najsvetije – svoj život, da bismo danas živeli u miru. Opština Herceg Novi, Mesna zajednica Đenović, kao i svi ovde okupljeni, cene njihovu žrtvu i verujem da ni buduće generacije neće zaboraviti da su oni položili svoje živote za sve nas, poručio je predsednik SO Herceg Novi Ivan  Otović.

Podsetićemo, Pobuna mornara u Boki kotorskoj odigrala se 1. februara 1918. godine, tačno u podne, na brodovima „Sankt Georg” i „Gea”. U tom trenutku, Boka je bila deo Austrougarske i zbog  strateškog položaja predstavljala izuzetno važnu pomorsku bazu. Toga dana, oko šest hiljada mornara austrougarske ratne flote uzelo je zapovedništvo u svoje ruke i istaklo crvene zastave na oko 40 brodova u zalivu, a upravo ispred Đenovića je bio stacioniran najveći broj brodova. Pobunjeni mornari ustali su protiv osvajačkog rata koji su vodile Nemačka i Austrougarska i protiv loših uslova života na ratnim brodovima.

Tokom obeležavanja ovog značajnog datuma iz prošlosti Boke članovi Bokeljske mornarice iz Herceg Novog, Kotora i Tivta predali su raport predsedniku hercegnovske Skupštine Ivanu Otoviću. On je  lovorov venac postavio na spomen ploču na zgradi Mesne zajednice Đenović, drugi su u more spustili glavni administrator Opštine Herceg Novi, Nenad Đorđević, savetnik generalne konzulke Hrvatske u Kotoru, Zlatko Kožuhar i predsednik

hercegnovske podružnice Bokeljske mornarice, Milorad Nešić. Na kuću Vrankovića, 
mesto  gde je organizovana pobuna, venac je postavio i  komandir odreda Bokeljske mornarice – podružnice Herceg Novi, Dejan Verigo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)