SINJAJEVINA ČEKA PRESUDU NA PROLEĆE: Građani koji brane planinsku lepoticu očekuju da se konačno zatvori priča

Milutin Sekulović

29. 01. 2023. u 11:02

SUDBINA planine Sinjajevine, oko koje se već godinama vodi "borba" zbog izgradnje vojnog poligona između nevladinog sektora i predstavnika Ministarstva odbrane Crne Gore, na proleće bi mogla biti konačno poznata.

СИЊАЈЕВИНА ЧЕКА ПРЕСУДУ НА ПРОЛЕЋЕ: Грађани који бране планинску лепотицу очекују да се коначно затвори прича

Stočari ne žele da padine prepuste vojnicima, Foto GI "Sačuvajmo Sinjajevinu"

Članovi Građanske inicijative "Sačuvajmo Sinjajevinu" očekuju da će njihova zalaganja uroditi plodom i da će se zatvoriti priča o formiranju vojnog poligona.

Odluku o tome da li će na Sinjajevini biti formiran vojno-strelišni poligon, Ministarstvo odbrane Crne Gore će odložiti do kraja prvog kvartala 2023. godine, navedeno je u zaključku Vlade Crne Gore.

- Zadužuje se Ministarstvo odbrane da, u saradnji sa Ministarstvom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ministarstvom finansija, Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Upravom za katastar i državnu imovinu, najkasnije do kraja prvog kvartala 2023. godine, predloži naredne korake za implementaciju Zaključaka Vlade Crne Gore, od 12. septembra 2019. godine, kojim je lokacija na Sinjajevini, ukupne površine 74.590.381 metar kvadratni, ustupljena na privremeno korišćenje Ministarstvu odbrane za potrebe formiranja vežbovno-strelišnog poligona Vojske Crne Gore ili predloži novo rešenje za vežbovno-strelišnu prostoriju na teritoriji Crne Gore, u skladu sa kriterijumima.

Foto GI "Sačuvajmo Sinjajevinu"

Ovo piše u novom Vladinom dokumentu, nakon odluke kabineta Duška Markovića o gradnji poligona za artiljerijska gađanja na Sinjajevini, drugom pašnjaku po površini u Evropi.

Pre ovakve odluke Abazovićeve vlade, od Ministarstva odbrane je zahtevano da do kraja 2022. godine donese odluku o tome gde će biti formiran vojni poligon. Interresorna radna grupa sastavljena od predstavnika vladinih institucija, koja je trebalo da donese takvu odluku, formirana je tek u decembru prošle godine, i održala je dva sastanka, na kojima su analizirani koraci koje je Ministarstvo odbrane preduzelo u periodu od 2013. do 2019. godine.

- Takođe, Uprava za katastar i državnu imovinu priprema digitalnu kartu sa pregledom zemljišta u državnom vlasništvu, kako bi se eventualno mogle sagledati i druge lokacije u skladu sa definisanim kriterijumima. Zbog obima poslova koji stoje pred radnom grupom potrebno je produžiti rok za rad Interresorne grupe, kaže se u Zaključcima Vlade Crne Gore, čiji je predsednik Dritan Abazović 30. maja iskazao lični stav da Sinjajevina, kao jedan od najvećih pašnjaka u Evropi, nije najbolja lokacija za vojni poligon.

Foto GI "Sačuvajmo Sinjajevinu"

U nastojanjima građanske inicijative "Sačuvajmo Sinjajevinu" i svih građana koji se bore da Sinjajevina ostane ono što je oduvek bila - netaknuto blago prirode koje svojom lepotom privlači ljude sa svih strana sveta, dodatni argument je i stav Ministarstva ekologije, koje je i zvanično predložilo da ova planina bude zaštićeno područje.

Zato mnogi očekuju da se stavi tačka na ovo pitanje i da Sinjajevina bude sačuvana za postojeće i buduće generacije, pre svega za meštane koji žive od stočarstva i turizma.

Predeli Sinjajevine, Foto GI "Sačuvajmo Sinjajevinu"

DRUGE LOKACIJE

- PO mom sudu, Crna Gora ima druge lokacije koje bi mogle biti zanimljive i apelujem na ministra odbrane da sa ministarstvima urbanizma i poljoprivrede pogleda gde bi to bila neka prihvatljivija lokacija, kazao je Abazović, koga u tome podržava većina ministara.

Tokom ove godine u Crnoj Gori su planirane dve velike NATO vežbe, za koje je neophodan poligon...

Foto GI "Sačuvajmo Sinjajevinu"

ZAŠTIĆENO PODRUČJE

- MINISTARSTVO ekologije, prostornog planiranja i urbanizma predlaže da Sinjajevina bude zaštićeno područje, a Odluka o vojnom poligonu ukinuta. Stav Ministarstva je jasan - Sinjajevina treba da bude zaštićena - poručila je ministarka Novaković Đurović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

NOVI DETALJI O SMRTI BRANA MIĆUNOVIĆA: Sumnja se da je ovo uzrok