STRAŽAMA BRANE PLANINU: Protestno okupljanje na Sinjajevini posle "sumnjivih pokreta"

M. S.

19. 10. 2022. u 08:21

GRAĐEVINSKA inicijativa "Sačuvajmo Sinjajevinu" organizovaće u narednom periodu neprekidne straže na Sinjajevini koje će svakodnevno biti prisutne na planini i na svim pravcima kojima se planini može prići.

СТРАЖАМА БРАНЕ ПЛАНИНУ: Протестно окупљање на Сињајевини после сумњивих покрета

Odlučni da odbrane planinu, Foto GI "Sačuvajmo Sinjajevinu"

Ovo je odluka doneta na protestnom skupu na Margiti, nakon "sumnjivih pokreta" pripadnika Vojske Crne Gore, koja sa Ministarstvom odbrane ne odustaje od izgradnje poligona za artiljerijska gađanja po prostranstvu drugom pašnjaku Evrope.

- Iako znamo da je zakonska obaveza Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore da najavi bilo kakvu vojnu aktivnost, posebno vežbe, svesni smo da u aktuelnoj situaciji od rukovodstva odbrambenog resora ne možemo očekivati poštovanje zakona, te zbog toga u takvim okolnostima prinuđeni smo da smišljamo alternativne načine kojima bismo zaštitili naše katune i pašnjake. Takođe, ovih dana na planini imamo kolone vojnih džipova na planinskim putevima, a iznad pašnjaka helikoptere, zbog čega osnovano sumnjamo da se nešto na planini sprema, a što nije u interesu planine i njene lokalne zajednice - saopšteno je na protestu koji je organizovan i u čast druge godišnjice protesta koji je trajao 51 dan.

Vojna vozila na planini, Foto GI "Sačuvajmo Sinjajevinu"

Član skupštine Građanske inicijative "Sačuvajmo Sinjajevinu" Petar Glomazić kaže da ni nakon dve godine i dve vlade, niko se nije setio da poništi štetnu odluku o vojnom poligonu na Sinjajevini.

- Mi treba da budemo spremni i organizovani, da sprečimo takve namere i zaštitimo planinu kao što smo to uradili 2020. godine - kaže Glomazić i podseća da ni 2020. vojna vježba na Sinjajevini nije bila najavljena.

STRAHUJU OD SVOJIH VOJNIKA

- TUŽNO je da građani moraju da strahuju od svoje vojske, da misle da će im ona napasti planinu, kao da nije naša nego neka okupatorska. Sinjajevina je mesto od kojeg ljudi treba da žive, kao što su i do sada. Od vojske treba da tražimo da svaki eventualni pokret bude najavljen i saopšten - kaže bivša predsednica Opštine Kolašin Željka Vuksanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)