SVETOSAVSKA AKADEMIJA U HERCEG NOVOM: Svetosavlje znači koračati kroz podvige ka Hristu i ljubavi

V.V.

28. 01. 2023. u 00:28

„PRAVOSLAVNA vera Svetog Save je: dođi i vidi“ a to znači „ako želiš da upoznaš Svetog Savu moraš da se obučeš u isto ruho u koje se on obukao“. Bila je ovo jedna od poruka igumana manastira Savina otca Makarija u besedi na tradicionalnoj Svetosavskoj akademiji u Herceg Novom .

СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У ХЕРЦЕГ НОВОМ:  Светосавље значи корачати кроз подвиге ка Христу и љубави

Foto: V.V.

- Ako hoćeš da budeš prijatelj Svetog Save moraš zakoračiti na put podviga ka Hristu, a to znači put podviga za ljubav. Jer ljubav jeste Bog, kazao je otac Makarije i dodao da Sveti Sava srpski dolazi da ispuni zaveštanje velikog prethodnika i Srbima donosi blagoslov.

-Ne treba pitati gde je izvor Savine ravnoteže, nego ko je izvor ne samo Svetog Save nego svih ljudi. Jedini odgovor je da je to Stvoritelj sveta. I Sava  zadobivši tu ravnotežu postaje Sveti Sava i postaje spreman da bude duhovni vođa jednog naroda i prvi arhiepiskop srpski.  Donosi našem narodu blagoslov Božiji da ima svoju nacionalnu crkvu koja kao dar od Boga znači i veliku obavezu da ostanemo narod Božiji kao i svi preci naši, poručio je otac Makarije.

U bogatom programu Svetosavske akademije učestvovali su horovi Sveti Sava, Sveti Vasilije Ostroški i Roždestvo, polaznici škole veronauke pri hramovima na Toploj i Sušćepanu, KUD Sloga i pevačka grupa Kasija Konstantinopoljska.

Govorila je i predsednica hercegnovskog ogranka Srpskog kulturno prosvetnog društva Prosveta Olivera Doklestić i poželela da nas Savindan podseti „da nam svetosavski duh treba kao žednom voda u pustinji, treba nam više  saosećanja, razumevanja jedih za druge, više humanosti i ljubavi za čoveka..“

SPKD Prosveta 11 godina u slavu Svetog Save dodeljuje nagrade za životno delo izuzetnim prosvetnim  radnicima. Ove godine priznanje je zaslužila  učiteljica Branka Milošević koja je 38 godina učila decu u OŠ Milan Vuković.

–Nagradu delim sa svim mojim učenicima koji su danas širom sveta, ali i sa onima koju su tu, koji žive pored mene, koje srećem svakog dana i sa kojima se uvek pozdravim. Na sve njih sam podjednako ponosna i radujem se svakom njihovom uspehu. Gde god bili i čime god da se bave neka ih čuva Gospod i Sveti Sava, kazala je učiteljica Milošević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!