VODA NOSILA SVE PRED SOBOM: Na severu Crne Gore posle višednevnih obilnih kiša potop, pričinjena velika materijalna šteta

M. SEKULOVIĆ

20. 01. 2023. u 06:30

POPLAVE, prouzrokovane višednevnim kišama, koje su napunile korita planinskih reka i oživele potoke, pretvarajući ih u bujice, ponovo su, treći put za dva meseca donele ogromne štete siromašnom severu Crne Gore.

ВОДА НОСИЛА СВЕ ПРЕД СОБОМ: На северу Црне Горе после вишедневних обилних киша потоп, причињена велика материјална штета

Lokalni put u Mojkovcu, Foto Opština Mojkovac

U noći između srede i četvrtka, pripadnici Službe zaštite i spasavanja i građani Mojkovca, vodili su veliku borbu sa bujicama spasavajući imovinu ljudi u nekoliko naselja, gde su reke i rečice pričinile ogromnu štetu na putnoj i komunalnoj infrastrukturi.

Pod naletima vode stradali su mostovi i putevi, voda je prodrla u mnoge kuće u više naselja, a kako je izjavio šef kabineta predsednika Opštine Mojkovac, Aleksandar Mrdak na više lokacija zabeleženi su odroni i klizišta.

Slijepač most, Foto Bijelo Polje onlajn

Bistrica, Foto RTCG

Zbog toga je u prekidu saobraćaj na putu Mojkovac-Slatina, pa se preporučuje korišćenje alternativne saobraćajnice kroz Stevanovac, a zbog odrona zatvoren je i put Mojkovac - Đurđevića Tara.

Nevreme je izazvalo dosta problema i na području opštine Bijelo Polje, posebno na putnoj infrastrukturi, na seoskom području. Kritični nivo dostigle su gotovo sve reke, a najugoženija su područja u donjem toku Lima i reke Bistrice, gde je nadošla reka ugrozila seoski most koji meštani pokušavaju da sačuvaju.

Tomaševo, Foto Bijelo Polje omlajn

Poplavljeno je i celo područje Tomaševo, a u prekidu je i saobraćajni put Slijepač Most-Tomaševo-Pljevlja.

U Beranama je ponovo ugroženo naselje Riversajd, čiji je deo već poplavljen. Strahuje se da će ponovo biti pod vodom celo naselje gde je u 30 zgrada smešteno oko 400 Roma i Egipćana prognanih sa Kosmeta.

Mojkovac, Foto Opština Mojkovac

Na svu sreću lokalne vlasti su nedavno podigle visoke nasipe koje štite naselje od obližnjeg Lima, ali strepnja je i dalje prisutna. Situacija je teška i na području Gusinja gde Grnčar počinje da "divlja", ali i u Plavu, gde čuveno jezero preti izlivanjem.

Mojkovac, Foto Opština Mojkovac

Tokom popodneva juče je došlo ddo potpunog prekida saobraćaja u mestu Mijatovo Kolo, na Magistrali Bijelo Polje-Mojkovac. Na kolovoz se obrušila velika količina drveta i blata.

Poziv upomoć

POZIVAMO Vladu Crne Gore, da pod hitno pomogne opštinama i građanima na severu Crne Gore, koji su ponovo pogođeni poplavama, jer je situacija svakog sata gora, saopšteno je iz NVO Euromost.

- Očekivali smo da se Vlada Crne Gore odmah uključi i pruži pomoć jer opštine sa severa Crne Gore nisu u situaciji da stignu do svih ugroženih objekata i građana, zbog nedostatka mehanizacije, kao i drugih potrebnih sredstava. Očekuemo da će Vlada sazvati vanrednu sednicu na kojoj će biti doneta odluka o pomoći - kažu iz Euromosta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!