BOGOJAVLJENSKO PLIVANJE U BARU: Dvadesetosmogodišnji Rade Kalinić iz Bara prvi je doplivao do Časnog krsta

B. DABIĆ

19. 01. 2023. u 13:38

Nakon munja i oblaka, visokog mora poslednjih dana na Crnogorskom primorju, nebo se razvedrilo i vremenski uslovi su omogućili tradicionalno plivanje za Časni krst u Baru.

БОГОЈАВЉЕНСКО ПЛИВАЊЕ У БАРУ: Двадесетосмогодишњи Раде Калинић из Бара први је допливао до Часног крста

foto: B.Dabić

U  Bogojavljenskom plivanju ove godine, za Časni krst u Baru plivalo je oko 50 učesnika.

Rade Kalinić, kojem je ovo prvo učešće u tradicionalnom plivanju na Bogojavljenje, nakon što je kao pobednik izašao na obalu ispred dvorca kralja Nikole, na Topolici, navodi da je duži niz godina imao želju da učestvuje, ali da se to do sada nije dogodilo.

"Rekreativno se bavim sportom, ali volim da plivam. Do sada mi se nije 'zalomilo' da učestvujem, a oduvek je postojala želja. Današnje plivanje, ipak, ima jedan poseban religijski značaj i za mene je ovo poseban dan", kazao je Kalinić, inače elektroinženjer.

Paroh barski Slobodan Zeković potvrdio je da je ove godine plivalo pedesetak učesnika.

"Rade Kalinić prvi je doplivao do krsta, ali svi su pobednici. Ovo je veliki blagoslov za njih i sve nas koji smo ovde bili. Imali smo i jednog mladog plivača, Miloša Golubovića, od svega osam godina, a najstariji je bio Milo Dragović, sa gotovo 80 godina. Imali smo zastupljene sve generacije", kazao je Zeković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)