MINISTARKA KULTURE PRETILA DIREKTORKI CENTRA SAVREMENE UMETOSTI? Jelena Božović - Maša Vlaović poručila da se nigde neću zaposliti

V.K.

05. 12. 2022. u 21:49

DIREKTORKA Centra savremene umetnosti Jelena Božović saopštila je da je izložena pretnjama i nepikladnim porukama ministarke kulure Maše Vlaović i njene bliske saradnice Milene Mijović Durutović.

МИНИСТАРКА КУЛТУРЕ ПРЕТИЛА ДИРЕКТОРКИ ЦЕНТРА САВРЕМЕНЕ УМЕТОСТИ? Јелена Божовић - Маша Влаовић поручила да се нигде нећу запослити

Foto: Ministarstvo kulture i medija

Vlaović joj je, kako tvrdi Božović, poručila i „da će se lično pobrinuti da se nigde više ne zaposli, jer će joj sva vrata biti zatvorena“. O tome je, kako kaže, obavestila premijera Dritana Abazovia.

- Ovim putem potvrđujem istinitost  informacija o pretnjama koje sam dobila od strane  ministarke kulture i medija i njene bliske saradnice. Da ne bi došlo do manipulacija i zloupotrebe, želim da javno iznesem činjenice o pomenutoj situaciji - navela je ona u saopštenju.

Dodaje da je predsednika Vlade  izvestila  o “kriminogenim radnjama  kojima je bila izložena od strane ministarke u njegovoj Vladi i njene bliske saradnice“.

- Smatrala sam da ovako alarmantan događaj iziskuje hitnu  intervenciju, takođe, smatrala sam da ću upoznajući gospodina Abazovića sa situacijom u kojoj sam se zatekla pokrenuti proces koji će ispitati navedene radnje, i obezbediti postupak kojim ću biti zaštićena od izlaganja ovako neprijatnim i uznemiravajućim događajima. Dopis sam poslala 27.11.2022, zvanično, zavodeći ga u arhivi Centra  savremene umetnosti, kao i u arhivu Vlade Crne Gore. U nekoliko navrata pokušala sam da se informiem o njegovom prijemu kontaktirajući kabinet premijera, bez uspeha. Do današnjeg datuma nisam dobila nikakv odgovor - poručila je Božović.

Na taj potez se  odlučila, kako dodaje, nakon niza neprijatnih situacija.

- One su kulminirale kriminogenim radnjama, u kojima mi je prećeno medijskim linčom zbog javno iskazanih stavova o najavljenoj transformaciji institucije na čijem sam čelu, u Muzej savremene umetnosti. Nedopustivo kriminogeno ponašanje, jeftine ucene i pretnje, ali i nervoza  koja se pokazala prema sasvim benevolentnim i konstruktivnim primedbama koje sam zajedno sa mnogim kolegama uputila povodom inicijative  koja je u toku, čini mi se ne samo nedopustivom već i opasnom. Stoga sam se obratila instancama koje su zadužemne da ovakvo ponašanje regulišu, preispitaju i sankcionišu, u nadi da svi zajedno gradimo  drugačije modele komunikacije, saradnje, planiranja i upravljanja - naglasila je Božović, ističući da je ugrožen njen duševni mir, te da zbog toga više ne može da ćuti. Ona na kraju dodaje da je „šokirana i uplašena izostankom odgovora“.

I dok nadležni ćute podrška Jeleni Božović uveliko stiže od kolega, prijatelja, poznanika... U zajedničkom saopštenju oni izražavaju  veliku zabrinutost povodom izostanka rekacije nadležnih institucija na informaciju o navodnim pretnjama od strane ministarke kulture i medija i njene saradnice,

- Ovim putem izražavamo solidarnost sa koleginicom, koja je nakon obraćanja premijeru povodom veoma neprijatne situacije u kojoj se našla, sa ciljem reakcije i zaštite, doživela ignorisanje njenog zvaničnog dopisa, sa veoma uznemiravajućim tvrdnjama.  Zahtevamo hitnu reakciju nadležnih institucija kako bi se iznesene tvrdnje istražile i pružila neophodna zaštita koleginici Božović. Atmosfera nasilja koja pulsira javnom i institucionalnom sferom crnogorskog društva, a koja se demonstrira i od zvaničnih predstavnika vlasti postala je nepodnošljiva i zastrašujuća. Postizanje ciljeva nasiljem postala je svakodnevna praksa koja duboko razara ostatke društvenog tkiva Crne Gore. Kao radnice u kulturi pružamo poruku podrške koleginici u veoma ranjivoj situaciji u kojoj se zatekla, a kao građanke Crne Gore osećamo se veoma  povređeno i poniženo ovakvim odnosom od strane vlasti. Ovim putem branimo kako integritet struke, tako i slobodu pojedinki i pojedinaca - ističe se u saopštenju podrške Jeleni Božović više od 280 potpisnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!