CRNOGORCI ČVRSTO UZ UKRAJINU: Abazović i Zelenski potpisali deklaraciju o evroperspektivi Ukrajine

Novosti online

05. 12. 2022. u 15:57

PREDSEDNIK crnogorske vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisali su danas zajedničku deklaraciju o evroatlantskoj perspektivi Ukrajine.

ЦРНОГОРЦИ ЧВРСТО УЗ УКРАЈИНУ: Абазовић и Зеленски потписали декларацију о европерспективи Украјине

EPA/Profimedia

Iz Vlade Crne Gore je saopšteno da pored jasne i nedvosmislene podrške Ukrajini i njenoj evropskoj budućnosti tokom posete premijera Abazovića Kijevu, uoči dodele statusa kandidata Ukrajini za članstvo u EU, današnje potpisivanje je još jedna potvrda podrške crnogorske države Ukrajini u njenom nastojanju da postane punopravan deo evroatlantskog društva, kada se za to steknu uslovi.

Navode da je jasno nastojanje Vlade Crne Gore da zajedno sa saveznicima podrži odbranu Ukrajinaca, kako kroz doniranje 11 odsto sredstava iz vojnog budžeta, tako i kroz humanitarni aspekt i prijem više hiljada izbeglica.

To Crnu Goru, kažu, stavlja na prvo mesto država regiona po broju izbeglica, što je i prepoznato u izveštaju Evropske komisije. Zelenski je, dodaju, istakao da dve zemlje imaju sasvim otvorene prijateljske veze, bez tajnih i skrivenih namera, na čemu je zahvalan. On je narodu Crne Gore zahvalio na podršci Ukrajini i gostoprimstvu prema onima koji su izbegli iz Ukrajine.

- Vidimo vašu podršku od prvog dana, imali smo divan sastanak u Ukrajini, premijeru. Uveren sam da ćete, kao i narod Crne Gore, ostati uz nas i dalje, do pobede, što će biti naša zajednička pobeda. Hvala još jednom, naveo je Zelenski. Abazović je rekao da se Crna Gora i Ukrajina bore za vrednosti koje dele, za solidarnost, slobodu i demokratiju.

- Vi štitite civilizaciju, koja je odlučila da živi u slobodi i demokratiji. Nadamo se miru i verujemo da će doći. Dok mir ne dođe, u svakom aspektu računajte na podršku i pomoć Crne Gore. Naša volja je velika, rekao je Abazović. On je kazao da se nada da će Zelenski doći u Podgoricu, kao predsednik države na čijoj teritoriji vladaju mir i demokratija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

PREKRETNICA - OVAKO VIŠE NE MOŽEMO Jelena o najtežim trenucima u vezi sa Novakom