POSLE SASTANKA SA ABAZOVIĆEM: Nema novca da se „trikafta“ obezbedi za sve obolele od cistične fibroze

I. D. S.

18. 11. 2022. u 19:01

PREDSEDNIK Udruženja za pomoć i podršku osobama sa cističnom fibrozom, Vladimir Vujković, nakon sastanka sa Abazovićem i predstavnicima Ministarstva zdravlja, saopštio je da su u Vladi dali reč da će obezbediti lek "trikafta".

ПОСЛЕ САСТАНКА СА АБАЗОВИЋЕМ: Нема новца да се „трикафта“ обезбеди  за све оболеле од цистичне фиброзе

I.D.S.

Nažalost, ipak neće biti novca da se terapija obezbedi svima.

- Predsednik Vlade je napomenuo je da je budžet ograničen, tako da neće biti novca da se lek obezbedi svima. Ministarstvo zdravlja narednih dana pokrenuće konkretne korake u smislu potrebne administracije i izveštaja za pacijente. Predstavnici tog resora su rekli da su već kontaktirali bolnicu u Sremskoj Kamenici gde je predviđeno da se pripremaju izveštaji za pacijente starije od 18 godina, dok bi se mlađi pripremali u Institutu za bolesti dece u Beogradu. Kada lekari u tim zdrvstvenim ustanovama utvrde kome je potreban lek, a nakon konzilijuma u Crnoj Gori, Ministarstvo zdravlja će obezbeđivati novac za terapiju – kazao je Vujković nakon sastanka s premijerom.

Očekuje da se ugovor sa zdravstvenom ustanovom u Sremskoj kamenici potpiše narednih 10 dana, dok je sa IBD u Beogradu već postoj sklopljen ugovor, pa će procedura biti nešto kraća.

- Jesam razočaran što lek neće biti obezbeđen svoj deci, ali ostalo je na doktorima u Srbiji da procene kome je lek potreban, iako smo mi za to da lek pripada svima od šeste godine pa na dalje, kako je to propisano u uputstvu leka "trikafta" – kazao je Vujković.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)