ŠEST MESECI PROTESTA: Železarci traže hitno rešenje

I. D. S.

02. 12. 2022. u 12:42

Radnici Železare obeležili su šest meseci štrajka u krugu fabrike, te su u znak protesta, obišli zgradu Elektroprivrede u Nikšiću, tursku ambasadu u Podgorici, te zgradu predsedništva i Vlade. Najavili su da, ukoliko se pitanje nikšićke fabrike hitno ne reši, sa svojim porodicama sledeće nedelje dolaze pred iste institucije.

ШЕСТ МЕСЕЦИ ПРОТЕСТА: Железарци траже хитно решење

I.D.S.

Železarci su šest meseci “jada i čemera” obeležili okupljanjem u Nikšiću, ispred EPCG koja je je ponudila 20 miliona evra za kupovinu fabrike i još uvek čeka odgovor investitora. Unakon toga su proteste nastavili u Podgorici.

Glavni krivac za trenutno stanje u nikšićkoj fabrici, kako su ocenili radnici, je predsednik države Milo Đukanović. Veruju da je predsednik, sa pozicije na kojoj je danas, ali sa one od pre 10 godina, mogao da utiče da se reše njihovi problemi. Ipak, Đukanovićeva vrata, ističu, jedina su ostala zatvorena za radnike Železare.

- U ovoj zdradi sedi glavni krivac što su radnici primorani da rade ovo što rade. Ovo jedina institucija čija su vrata ostala zatvorena za radnike Železare svih ovih šest meseci, ikao je Đukanović u periodu svih privatizacija bio na čelu države ili Vlade. A odnosi predsednika i Železare datiraju još od davne 1989. godine. Devedesetih je Železara bila udarna pesnica privrede Crne Gore, jer su mu bili potrebni glasovi radnika i članova njihovih porodica. Sledeće decenije su počele privatizacije od kojih su svi imali koristi, osim radnika i same fabrike. Sada mu više ne trebamo, pa smo došli da Milu Đukanoviću poručimo - jasno, glasno i prksosno ne damo Železaru – kazao je predstavnik radnika Ivan Vujović ispred zgrade predsedništva.

Vujović i njegov kolega Milan Kosović obratili su se i premijeru Dritanu Abazoviću pred zgradom Vlade, podsećajući ga na data obećanja još pre šest meseci.

- Danas tražimo da nam se konkretno saopšti šta je ispunjeno od obećanog. Obećanje nije to što je od prvog septembra 229 radnika na birou rada. Obećanje nije to što smo dobili mizerne otpremnine od 2.000 evra, a koji mnogi od nas nisu ni podigli. Obećanje nije ni to što se radnici mesecima nalaze na krovu Železare. Jedino je obećanje ispunio investitor i uručio nam otkaze – kazao je Kosović.

Od Abazovića su tražili da sledeća sednica Vlade bude ključna, da se završi posao oko preuzimanja fabrike od strane EPCG.

- Završite je onako kako ste obećali i ostanite upisani u istoriji Železare. U protivnom, radnicima nije ostao drugi izbor sem da golim životima sa svojim porodicima u Podgorici na ova ista mesta presele svoju borbu - rekao je Kosović.

Prethodno su radnici obišli tursku ambasadu, te ambasadorki Songul Ozan uputili zahtev da stupi u kontakt sa čelnim ljudima Turske kako bi oni zamolili vlasnika fabrike Fuata Tosjalija da odgovori na ponudu vrednu 20 miliona evra koju je poslala Elektroprivreda za kupovinu fabrike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PRIORITET ELENA GRUPE:Sprečiti stečaj u Vektra Boki