EMITOVANJE I OTKUP DEONICA ZA SPAS INSTITUTA IGALO: Predlog menadžment utemeljen u zakonu

V.V.

01. 12. 2022. u 14:29

Institut „Dr Simo Milošević“ u Igalu može da radi pa privatizacija nije rešenje, uvereni su u menadžemntu ove ustanove. Ponudili su i konkretan predlog koji bi trebalo da podrže nadležni u državi, pa da Institut izađe iz problema i nastavi sa radom, objašnjava v.d. izvršnog direktora dr Savo Marić.

ЕМИТОВАЊЕ И ОТКУП ДЕОНИЦА ЗА СПАС ИНСТИТУТА ИГАЛО: Предлог менаџмент утемељен у закону

Foto: V.V.

O čemu se radi: Institut ima pravo da emituje obveznice u visini od 12 do 15 miliona evra a država ima pravo da ih otkupi, informiše dr Marić.

- Mi se zadužimo kod države i vratimo taj iznos u roku od tri do pet godina. To bi nama omogućilo da odblokiramo račun i da normalno poslujemo u narednom periodu, uključujući sve aranžmane koje očekujemo da potpišemo sa inostranim partnerima. Bitna je samo dobra volja da to podrže i mi možemo da nastavimo dalje, tvrdi dr Marić.

Prema njegovim rečima blokada računa nije nastala zbog partnera, duga prema Elektroprivredi ili dobavljačima, već isključivo po presudama zbog tužbi radnika. Ako bi bio realizovan ponuđeni predlog, račun bi bio odblokiran a radnici bi dobili ono što im pripada, što su zaslužili.

- U tom pravcu smo kao menadžment završili kolektivni ugovor, ispoštovali koeficijente radnika i izravnali ih sa koeficijentma koje imaju zaposleni u ustanovama javnog zdravstva.Imamo uverenje od AZZK da imamo pravo na pomoć od države, a to nam niko nije spomenuo kao soluciju. Borićemo se da je dobijemo i da tako izađemo iz problema, objasnio je dr Marić.

On ističe i da je aktuelni menadžment nastavio rad prethodnog kada je reč o Kolektivnom ugovoru ali je uz povećanje koeficijenata dodatno zaštitio radnike u slučaju stečaja i privatizacije. Taj dokument ide pred Odbor direktora koji će možda imati neke sugestije ali Kolektivni ugovor mora da se potpiše. Ako se to ne uradi, Marić smatra da će doći do odliva kadra, posebno medicinskog, a to je pravi kvalitet Instituta po kome se prepoznaje u Evropi.

Dr Marić navodi i da postoji bojazan da sve ide ka tome da se Institut proda za male pare. S druge strane veruje da do stečaja neće doći jer bi to bila velika sramota za čitavo društvo.

-Institut je napravio grad Herceg Novi, privreda Herceg Novog i bila bi sramota da to pustimo niz vodu. Trenutno o Institutu odlučuju ljudi koji nemaju veze sa našim gradom. Oni znaju šta je novsko dobro ali ne žele da znaju šta je dobro za Herceg Novi. Apel i sada upućujem da se dobro zamisle pre nego što donesu ključne odluke što se tiče Instituta i Bolnice jer su to dva najveća problema ali ne mogu se rešavati odvojeno već zajedno i za dobro svih, zaključio je dr Marić.

Za ponedeljak je zakazan sastanak kod premijera Dritana Abazovića. Prisustvovaće predsednik Herceg Novog Stevan Katić, direktorica Bolnice Meljine dr Olivera Elez, a pridružiće se i dr Marić kako bi upoznao premijera sa problemima Instituta Igalo.

Dr Marić je uveren da treba staviti tačku na rasprodaju imovine Herceg Novog, a sledeći je u toj rasprodaji Institut Igalo. Ponuđenim predlogom mi ne molimo i ne tražimo novac, nudimo zakonito rešenje pa nadležnima ostaje da ga potpišu i da kažu nastavite da radite i spašavajte se iz ove trenutne situacije.

Prema Marićevoj oceni na nedavnom sastanku sa ministrima finansija, zdravlja i prosvete nije bilo konkretnih predloga niti su ponuđena rešenja za izlazak Instituta iz krize, osim što je zaključeno da stečaj ne dolazi u obzir.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije