TRAŽE VEĆE NAKNADE ZA BEBE: Iznos pomoći trebalo bi da iznosi od 900 do 1.000 evra zavisno od namene

Z. Z.

28. 11. 2022. u 06:11

POSLANICI Demokratske Crne Gore i Demosa predali su predlog izmena i dopuna Zakona o dečjoj i socijalnoj zaštiti u skupštinsku proceduru.

ТРАЖЕ ВЕЋЕ НАКНАДЕ ЗА БЕБЕ: Износ помоћи требало би да износи од 900 до 1.000 евра зависно од намене

Foto M. Anđela

Predviđaju da naknade za novorođenčad budu 900, odnosno za porodice koje su korisnici materijalnog obezbeđenja 1.000 evra.

Boris Bogdanović, predsednik Kluba poslanika Demokrate-Demos, kazao je da su jednokratne naknade utvrđene postojećim Zakonom o dečjoj i socijalnoj zaštiti i da to pravo ostvaruje roditelj, usvojilac ili hranitelj.

- Tim aktom je propisano da naknada iznosi 109, a za porodice koje primaju materijalno obezbeđenje 131 evro. Mi imamo prema zvaničnim podacima negativnu stopu prirodnog priraštaja, koja je za prošlu godinu bila u minusu 3,4 odsto. Takvu statistiku imamo prvi put od kada se u našoj zemlji prikupljaju podaci - naveo je poslanik Demokrata.

Prema njegovim rečima "bela kuga" je prisutna u 20 od ukupno 24 crnogorske opštine. Pozitivna stopa beleži se samo u Budvi, Podgorici, Tuzima i Rožajama.

- Zato predloženo povećanje naknada za novorođeno dete predstavlja konkretnu meru koja bi poboljšala materijalne uslove za pokrivanje osnovnih troškova svakog novorođenčeta, kako novog člana našeg društva - poručio je Bogdanović.

Foto Skupština Crne Gore

Boris Bogdanović

I prethodna vlada Zdravka Krivokapića u aprilu, pre samog odlaska sa vlasti, predložila je da sve bebe rođene od početka ove godine dobiju jednokratnu naknadu. Konkretno, u opštinama gde je pozitivan prirodni priraštaj po 500, a gde je negativna stopa nataliteta duplo više. Ta vlada otišla je sa vlasti, a nova manjinska ni do danas nije isplatila opredeljenu pomoć roditeljima koji su dobili bebu tokom 2022. godine. Procene su bile da će to pravo ostvariti tokom ove godine sedam hiljada novorođenčadi, a iz budžetske rezerve za isplatu opredeljeno je pet miliona evra.

- To je neko obećao bez zakonskog osnova, bez pripreme odgovarajuće analize i pratećih akata. Mi ćemo to uvesti u okvir zakona. Izmene i dopune Zakona o dečjoj i socijalnoj zaštiti su u pripremi i mi očekujemo da će se predlog naći u skupštinskoj proceduri. Kada se to i završi isplatićemo novac svima koji su ostvarili pravo po osnovu rođenja deteta - poručio je Aleksandar Damjanović, ministar finansija.

AMANDMAN UBRZAVA PROCEDURU

ZBOG kašnjenja isplate naknada više puta su reagovali iz Udruženja roditelji. Kristina Mihajlović nam je rekla da su oni pripremili amandman na zakon kako bi se procedura ubrzala i obećana naknada stigla do onih kojima pripada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NE ZNAM KAKO ĆU SVE PODNETI: Srna Lango kroz suze progovorila o sinu