KATNIĆ ZATVORIO AFERU AKVA-PARKA IZNAD BUDVE: Za višemilionsku malverzaciju niko neće odgovarati

Novosti online

21. 11. 2022. u 11:12

ZA VIŠEMILIONSKU malverzaciju, gradnju velikog vodenog grada – akva-parka na brdu Topliš iznad Budve, niko neće odgovarati, jer je još u julu prošle godine slučaj arhivirao tadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić. Opština Budva, odnosno Sekretarijata za zaštitu imovine, tek sada je saznao da je Katnić arhivirao slučaj težak 11,5 miliona evra, potvrđeno je „Vijestima”.

КАТНИЋ ЗАТВОРИО АФЕРУ АКВА-ПАРКА ИЗНАД БУДВЕ: За вишемилионску малверзацију нико неће одговарати

Foto: Printskrin

Sekretar Đorđe Zenović još sredinom oktobra uputio je pismo glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću, zatraživši da im dostavi informacije u vezi sa tim šta je tužilaštvo uradilo sa tri korupcionaške afere budvanske kriminalne grupe Svetozara Marovića – „Vodeni grad”, „Petrovačko šetalište” i „Rusko selo”, koje su oštetile gradsku kasu za više miliona evra.

Pre nekoliko dana dobili su iznenađujući odgovor jer niko u Opštini nije znao da je još prošle godine Katnić zatvorio aferu akva-park, pošto ih niko zvanično nije obavestio o tome.

„Obaveštavam vas da je Specijalno državno tužilaštvo u postupku provere zakonitosti davanja u višegodišnji zakup katastarske parcele vlasništvo Opštine Budva (akva-park) i radnji preduzetih u vezi sa istim, 21. jula 2021. Službenom zabilješkom, koju potpisuje tadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, odlučilo da u konkretnom slučaju nema osnova za krivično gonjenje bilo kojeg lica za bilo koje krivično delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti i predmet arhiviralo”, navela je državna tužiteljka upućena u rad u SDT-a Tanja Čolan Deretić u dopisu dostavljenom Zenoviću, u koji su „Vijesti” imale uvid.

„Vijesti” su ranije objavile da je projektom „Vodeni grad” na brdu Topliš pričinjena direktna šteta opštinskom budžetu od 11,5 miliona evra, što su pokazali nalazi istrage u koje je redakcija imala uvid.

U ovom poslu, koji je pre tačno deceniju i po najavljen kao jedan od najvećih u Budvi i u Crnoj Gori, bili su uključeni skoro svi opštinski funkcioneri kojima se sudilo, ili su bili pod istragom u okviru nekoliko korupcionaških afera.

Priča o vodenom gradu počela je krajem 2005. godine, kada je Skupština opštine (SO) Budva dala saglasnost da se parcela od devet hektara na brdu Topliš, gde je bila divlja deponija, izda u dvodecenijski zakup. Opština je, na osnovu te odluke, raspisala međunarodni tender i formirala komisije za vrednovanje ponude i dodelu zemljišta u zakup.

Prvorangirani ponuđač, po oceni komisija, bila je kiparska firma „Numerico Trading Limited LLC” koja je ponudila 4,5 miliona evra.

Krajem novembra 2005. godine, advokatica Ana Kolarević, kao pravni zastupnik te kiparske kompanije, a na osnovu punomoćja, potpisuje i sastavlja statut i registraciju kćerke firme u Crnoj Gori „Akva-park”.

Miloš Marović jedan od osnivača firme

Osnivači kiparske kompanije su Miloš Marović, sin tadašnjeg direktora Političkog saveta DPS-a Svetozara Marovića, sa 450 akcija, direktor „Avale”, pokojni Dragan Bećirović sa 200 akcija, Dragoljub Dvojaković sa 200 akcija i vaterpolista Petar Trbojević sa 100 akcija.

Ugovor o višegodišnjem zakupu zemljišnog kompleksa krajem marta 2006. godine zaključili su, u ime Budve, tadašnji gradonačelnik, pokojni Rajko Kuljača, sa firmama „Numerico trejd limited” i „Akva-park”.

Odmah nakon potpisivanja, usledio je i sporni aneks ugovora, kojim je Opština pristala, što je posle potvrdila i SO Budva, da bude garant kiparskoj kompaniji za kredit od 1,59 miliona evra za kupovinu i nabavku opreme.

Prema nalazima iz istrage, u koje su „Vijesti” imale uvid, analizom je utvrđeno da je zloupotrebama opštinskog rukovodstva napravljena materijalna šteta Budvi od 11,5 miliona evra.

Kuljača nije pitao Skupštinu da preuzme Akva-park

Naime, nije napravljen vodeni grad na brdu Topliš, a Opština je kasnije, preuzimajući firmu „Akva-park”, preuzela i obavezu da pored kredita od 1,59 miliona evra, plati i obaveze od 8,6 miliona koje je u međuvremenu napravila ta firma, izvodeći zemljane radove i pripremajući teren na pomenutoj lokaciji.

Kako kiparska kompanija nije ispunila ugovorene obaveze, krajem januara 2009. godine Opština preuzima firmu „Akva- park”, a sa njom i milionske obaveze. Za tu odluku tadašnji predsednik Opštine Rajko Kuljača nije pitao SO Budva.

Prema dokumentima iz istrage, analizom poslovne dokumentacije firme „Akva-park”, Opština Budva je, između ostalog, preuzela da vrati i obaveze od nešto više od 800.000 evra koje nisu bile direktno u vezi sa izgradnjom vodenog grada. Reč je o 330 hiljada evra za organizaciju koncerta Madone i plaćanje nepostojećeg biznis-plana firmi „TOb CO” kao sponzorstvo za kulturnu manifestaciju „Budvansko ljeto” od gotovo 300 hiljada evra.

Inspektori upali u Opštinu

Krajem januara 2012. godine, inspektori odeljenja specijalnog tužioca za organizovani kriminal ušli su u Opštinu Budva sa nalogom tužiteljke Đurđine Nine Ivanović i uzeli kompletnu dokumentaciju u vezi sa ugovorom lokalne uprave o izgradnji vodenog grada na brdu Topliš. Inspektori su tada oko 11 časova ušli u zgradu i do kasno uveče „pročešljali” opštinsku arhivu, te navodno svaki od dokumenata koji se odnosio na akva-park odneli za Podgoricu.

Iz Opštine su tada odneti i kompjuteri. Međutim, nikada nije podignuta optužnica. Kada je u avgustu 2015. godine pohapšeno na desetine opštinskih funkcionera, u nekoliko korupcionaških afera, spekulisalo se da će na red doći i uključeni u aferu akva-park, ali se to nije dogodilo.

Iz Tužilaštva je u više navrata saopštavano da je predmet u fazi izviđaja, te da se rade veštačenja.

Akva-park završili Rusi

Opština Budva godinama je imala balast u vidu neizgrađenog akva-parka, za šta su plaćeni milioni.

Lokalna DPS uprava krajem decembra 2014. godine uspela je da animira kompaniju “Aquaterra solution”, koja dostavlja najpovoljniju ponudu na tenderu.

Firma iza koje je stajao ruski kapital dobija na trodecenijski zakup 41.889 kvadrata opštinske zemlje na Toplišu i pristaje da za dva miliona evra otkupi i opremu španskog proizvođača “Action waterscapes S.L.”, koju je ranije nabavila kiparska kompanija, a koja je godinama bila lagerovana u barskoj luci.

”Aquaterra solution” uspeva da ispoštuje sve ugovorene obaveze i za dve godine izgradi veliki vodeni grad, čije je svečano otvaranje bilo u junu 2016. godine, kada je vrpcu presekao tadašnji gradonačelnik Budve Srđa Popović (DPS).

Na više od četiri hektara izgrađene su 53 vodene atrakcije, a proteklih godina u akva-parku je radilo 140 radnika tokom sezone, uz svakodnevnu posetu od više hiljada ljudi.

Opština nikada nije pristala da inostranom partneru umanji cenu vode, pa su troškovi bivali sve veći. Firma je dobro vodila akva-park do 2019. godine, kada počinju poslovni problemi, od kada ne plaća godišnju zakupninu od 255 hiljada evra, zbog čega je Opština Budva podnela tužbu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

MRAČNA STRANA ISTINE: U Ukrajini ubijen dvostruki šampion Evrope - ružne prošlosti