JOŠ ČEKAJU SVOJE STANOVE: Protest u Baru - Zgrada nezavršena, penzioneri tvrde da su ih ucenjivali pri kupovini

B. DABIĆ

02. 11. 2022. u 20:22

BARSKI penzioneri koji su po povlašćenim uslovima kupili stanove u zgradi u Popovićima, umesto da uživaju u svojim domovima organizovali su protest kako bi nadležnim i javnosti ukazali na probleme sa kojima se suočavaju tokom rešavanja egzistencijlanog pitanje u trećoj životnoj dobi.

ЈОШ ЧЕКАЈУ СВОЈЕ СТАНОВЕ: Протест у Бару - Зграда незавршена, пензионери тврде да су их уцењивали при куповини

foto: B. Dabić

Platili su stanove, a i dalje su podstanari mada je trebalo već da se usele u svoje stambene jedinice. Umesto precizne informacije kada će dobiti ključeve za kupljene stanove  otvorena je  pandorina kutija o ovom projektu- zgradi za penzionere u barskom naselju Popovići.

Ono što je danas okupljenim građanima ispred nedovršene zgrade u Popovićima bilo jasno jeste da su u realizaciji ovog projekta učinjene brojne štetne radnje čije posledice trpe 63 barska penzionera.

Zgradi fali agregat i na čekanju su još neki sitniji poslovi, a ovlašćeni revizor je izričit da objekat mora biti kompletno gotov da bi dobio “zeleno svetlo” za useljenje, mada  već 20 porodica živi u stanovima zgrade koja nije završena.   

REČ REVIZORA

-Ako projekatnt smatra da agregat ne treba za objekat, neka uradi izmenu projekta, potpiše, overi. Ali, pošto u projektu stoji agregat, i nije slučajno naveden jer služi zbog sigurnosnih sistema pošto imamo garažu bez agregata ne smemo pustiti objekat. Objekat ne možemo parcijalno puštati. Objekat mora biti kompletno gotov, kazao je  revizor koji rukovodi stručnim nadzorom nad izvođenjem elektrotehničkim radovima na objektu  Mihailo Vorotović.

Kad je 26.avgusta 2020. postavljen kamen temeljac kojim je označen početak izgradnje stambenog objekta za penzionere, rečeno je da će zgrada će biti završena do kraja 2021. godine, a pravo na stan ostvariće 70 barskih penzionera. Od tada do danas usledile su brojne promene, pa umesto 70 stanova, za penzionere je opredeljeno  63 stambene jedinice, pomerani su rokovi završetka radova, a promenjeni su i projekti zgrade. U međuvremenu promenjen je i projekat objekta.

Takođe, poslovni prostor od 150 metara kvadratnih prvobitno predviđen za prostorije Udruženja penzionera pretvoren u dva stana koje je podizvođač radova “Lipa ing” Cetinje prodala trećim licima. Iz ove građevinske firme su "Novostima" danas kazali da su prodali i sedam stanova koje su dobili u kompenzaciju.

Dok se pre dve godine kao investitor pominjao Fond PIO, sa kupcima stanova predugovore kod notara je potpisivao ovlašćeni zastupnik NVO Udruženje penzionera Bar. Izvođač radova “Eurozox” Danilovgrad posao izgradnje  je ustupio cetinjskoj firmi “Lipa ing”…

 -Potpisala sam ugovor i tada sam bila uslovljena. Kupila  sam  garažu, a rečeno je da će ona morati da se isplati do kraja, sa drugom ratom od 8.480 evra - kaže penzionerka Slavka Miković.

Foto:B.Dabić

Penzioneri platili stanove, ali izvođač nije ispoštovao rokove

Navodi da su nekim penzionerima pretili iz Udruženja penzionera da će, ako ne plate ratu, stan da prodaju.

- Tražila sam aneks ugovora, ali aneksa nema i iz Udruženja penzionera mi je rečeno “ne postoji mogućnost da se uradi” - dodaje Miković.

Miković je kupila garsonjeru 27,5 kvadrata i platila 490 evra po kvadratu kao i 3.500 evra garaža.

-Danas sam podstanar i ne mogu da uđem svoj stan, jer ništa od dogovorenog nije završeno. Podstanarsku kiriju plaćam 250 evra za sada, ali mi je gazda već rekao da želi da renovira stan, doveo projektante koji rade enterijer, pa sam u nezavidnom položaju, nadajući se da će sve ovo biti rešeno do izbora... Psihički sam se pripremala da će to biti do tada, ali shvatila sam da od toga nema ništa - kaže Miković.

NOVAC UPLATILI IZVOĐAČU

-Novac koji su dali budući vlasnici stanova  uplaćen je izvođaču. Dobili smo informaciju da će zgrada biti gotova do 24.novembra prošle godione. No, prođe godine i više. Znamo bila je korona koja je celi svet u crno zavila, ali i odnela je i dvojicu bivših predsednika Udruženja penzionera Bar. Bilo je u međuvremnu i poskupljenja građeviskog materijala.Izrazili smo zahvalnost Savezu penzionera što je pokrenulo humanu akciju, Vladi  i fondu PIO  što su nas pomogli , a posbno opštinini Bar koja je dala lokaciju i bespaltno uradila komunalije. Sve je bilo urađeno, sva dokumantacija.  Sad je ispalo da objekat ne može da bude primljen od strane nadzornag organa. To je greh. Nadamo se da će država iznaći mogućnost i da će novac  prebaciti na prava mesta -kaže predsednik Udruženja penzionera Bar Rajko Joličić.

Obećanje i podsećanje podizvođača radova

Ispred firme “Lipa ing”, podizvođača radova Milorad Vujović je danas obećao da će za mesec dana završiti preostale radove i potrebne papire dostaviti nadzornim organima.

Foto:B.Dabić

Podizvođač radova, Vujović obećao penzionerima da će zgradu završiti za mesec dana

Podsetimo, pre dve godine  tadašnji direktor Fonda PIO, Dušan Perović je kazao  da su finansijska sredstva za izradnju zgrade  obezbeđena, “što  znači da radovi mogu da se nesmetano odvijaju i završe u planiranom roku”.

- Prvi put su sva potrebna finansijska sredstva obezbeđena na samom početku izgradnje, zahvaljujući Vladi Crne Gore koja je opredelila 900.000 evra. To je veliki uspeh i garancija da će objekat biti završen na vreme. Drugi deo sredstava izdvojiće korisnici, a izvođaču radova će deo troškova biti nadoknađen kroz kompenzaciju - kazao je tada Perović.

Opština Bar je ustupila Udruženju penzionera urbanističku parcelu od 2.290 metara kvadratnih u naselju Popovići, a investitora i Udruženje penzionera Bar oslobodila obaveze plaćanja naknade za komunalno opremanje.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PRVENČE MAMINO... Poslednja objava preminule voditeljke Bojane Janković