HERCEG NOVI PROSLAVIO SVOJ DAN: Godina velikih iskoraka i još većih planova

V.V.

28. 10. 2022. u 21:04

ZA nama je dinamična godina u kojoj je Opština Herceg Novi učinila veliki iskorak a dokaz su realizovane aktivnosti koje će ubrzati proces napretka grada, otvarajući prilike za ekonomski i društveni razvoj u kojem niko neće biti zapostavljen, jedna je od ocena predsednika Opštine Stevana Katića iskazana na svečanoj sednici Skupštine opštine, održanoj povodom Dana grada i oslobođenja nakon Drugog svetskog rata.

ХЕРЦЕГ НОВИ ПРОСЛАВИО СВОЈ ДАН: Година великих искорака и још већих планова

Foto: V.V.

Ove godine usvojen je rebalans kojim je opštinski budžet uvećan za četiri miliona – sa 18 na 22 miliona evra, što je jedan od rekordnih budžeta Opštine u poslednjih petnaestak godina, naveo je predsednik Katić. Prema njegovim rečima Herceg Novi je ponovo u fokusu brojnih investitora a najjasniji pokazatelj za to su hoteli visoke kategorije otvoreni u proteklih pet godina, ali i trendovi u turizmu, jer sezona traje duže, hoteli su još otvoreni, a poseta je bolja za 91 odsto nego u istom periodu prošle godine.

-U 2023. godini očekujemo početak izgradnje autobuske stanice u Igalu, radove na uređenju Šetališta Pet Danica na dve trase, izgradnju puta i vodovoda na Luštici. Opština je pribavila dodatnu imovinu – oko 25 hiljada kvadrata zemljišta koje će omogućiti realizaciju značajnih projekata. Naredne godine biće završena dokumentacija koja je preduslov za izgradnju preko potrebne zaobilaznice, škole u Igalu, kao i za rekonstrukcija Njegoševe ulice.

Katić je ukazao i na „recidive prošlosti“ zbog kojih se Herceg Novi bori za opstanak Bolnice Mlejine i Instituta Igalo, ali je naglasio da grad „ mora i treba da ostane centar zdravstvenog turizma Crne Gore, mada je trenutno u situaciji da za takvu budućnost moramo da se borimo.“ istakao je međutim i uverenje da će Crna Gora dobiti vladu koja će dugoročno i sa ozbiljnim mandatom rešiti sva ova pitanja.

Pozdravljajući odbornike i goste, ambasadore, predsednike susednih opština i gradova prijatelja, svečanu Skupštinu otvorio je predsednik Ivan Otović. On je rekao da je „obaveza svih nas da nikada ne zaboravimo one koji su dali svoj život za našu slobodu, a za Herceg Novi sa punim pravom možemo reći da je slobodan grad u kojem žive slobodni ljudi koji bez ustezanja i ne plašeći se mogu reći ko su, kojem se bogu mole i koju ideologiju podržavaju. U pitanju je grad gde se različitosti susreću i prožimaju stvarajući jedinstveni socio-kulturološki ambijent. Baš zato svi mi možemo biti ponosni što živimo u našem Novom“, poručio je Otović.

Foto: V.V.

Minutom ćutanja odata je počast rodoljubima koji su položili svoje živote za slobodu otadžbine. Čestitke su telegramom uputili predsednici Crne Gore, Milo Đukanović, Skupštine Danijela Đurović i Vlade Dritan Abazović. Kratkim filmom promovisane su aktivnosti Opštine u periodu od prošlog do ovog 28. Oktobra, kao i bilten.

Oktobarska nagrada i Povelja grada

Usledila je dodela najviših opštinskih priznanja Oktobarske nagrade i Povelje grada. Nagrade je uručio predsednik Katić - Oktobarsku nagradu Boru Lučiću, Vitki Vujnović i patronažnoj službi Doma zdravlja, a Povelju Zoranu Dojčinoviću i Branki Bukovec.

Boro Lučić je kazao da je kao i svi pomorci želeo uvek da uradi nešto dobro za svoj grad.

- Ispred nas je veliki put i siguran sam da ćemo naš grad vratiti na mesto koje mu pripada, da bude među najboljima u regionu i Crnoj Gori, kazao je Lučić.

Ništa ne može biti na radost ako ne počiva na ljubavi i na dobru, rekla je novinarka Vitka Vujnović. Prema njenim rečima na tome počivaju i priznanja koja dodeljuje Herceg Novi.

-Oktobarsku nagradu zaista osećam kao sabiranje naših zajedničkih pregnuća, da svemu što svedoči prebogatu prošlost Herceg Novog dodamo još jednu reč, sliku, pesmu, predstavu, nešto za budućnost- poručila je Vujnović - uz srdačnu, iskrenu i toplu zahvalnost, onakvu kakva je duša Herceg Novog.

Foto: V.V.

U ime Patronažne službe Doma zdravlja Oktobarsku nagradu je primio glavni tehničar, Radomir Fulurija, i kazao da oni rade timski, spremni da uvek pomognu i dođu do svakog pacijenta i građanina, a tako je, obećao je, biti i dalje.

Ličnosti koje autoritetom, dobrom voljom i radom stvaranju mostova od Novog ka svetu zaslužuju Povelju grada i titulu – počasni građanin Herceg Novog rečeno je u obrazloženju, a laureat Zoran Dojčinović, kazao je da je bila privilegija „da živi i radi u jednom od najlepših gradova Mediterana, u kome se susreću i prepliću prošlost, sadašnjost i budućnost, u kojem je upozano kulturu, ljude i običaje, koji su ga obogatili i oplemenili.“ On je sa građanima Herceg Novog bio i na feštama i kada im je bilo teško. Zato je i danas njegov i život njegove porodice, kako je kazao, sudbinski vezan za Herceg Novi. Humanitarka iz Slovenije Branka Bukovec Povelju je doživela kao dokaz poštovanja, saradnje i prijateljstva koju sa Herceg Novim ona deli 45 godina.

Na kraju svečane sednice nastupili su klapa „Tora“ i Orkestar Muzičke škole i članice KSC „Diano“.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri