MOSKVA IH ZABRANJUJE, A ABAZOVIĆ SMENJUJE: Milačić uputio inicijativu da se pokrene procedura za razrešenje

V.Kadić

15. 10. 2022. u 06:45

CRNOGORSKOM šefu diplomatije Ranku Krivokapiću i ministru odbrane Rašku Konjeviću zabranjen je ulazak u Rusiju, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

МОСКВА ИХ ЗАБРАЊУЈЕ, А АБАЗОВИЋ СМЕЊУЈЕ: Милачић упутио иницијативу да се покрене процедура за разрешење

Foto: Vlada Crne Gore

Ulazak su zabranili i doskorašnjem vršiocu dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbednost Savi Kenteri. Mera je, kako se navodi, preduzeta kao odgovor na neprijateljsku odluku crnogorske strane iz septembra da diplomate ruske ambasade u Podgorici proglase za persone non grata. Kako navode iz ruskog Ministarstva inostranih poslova, ambasadi Crne Gore u Moskvi 14. oktobra je upućena nota o zabrani ulaska.

Poslanik Socijaldemokratske partije Adnan Striković na "Tviteru" je brzo reagovao na ovu odluku zvaničnog Kremlja:

- Još jedno međunarodno priznanje politici SDP-a, našem predsedniku i počasnom predsedniku. Čestitam i gospodinu Kenteri - poručio je Striković na "Tviteru".

Istog dana lider Prave Crne Gore i poslanik Marko Milačić, uputio je premijeru Dritanu Abazoviću inicijativu kojom se traži da predsednik Vlade u Skupštini pokrene proceduru za razrešenje ministara odbrane i vanjskih poslova Raška Konjevića i Ranka Krivokapića. Milačić podseća da je Abazović još prilikom izglasavanja nepoverenja Vladi rekao da je Konjević izvođač radova "nekih struktura", te da je duže vreme navodio da Krivokapić i Konjević "nisu deo tima". Zbog toga lider Prave predlaže Abazoviću da parlamentu dostavi zahtev za njihovo razrešenje u skladu sa svojim ovlašćenjima.

- Činjenica je da najmanje dva resora u vašoj vladi pokrivaju ministri koji imaju veze sa "nekim strukturama", kako ste više puta to navodili, i to jedan koji pokriva najosetljivi sektor bezbednosti - resor odbrane, ministar koji duži vojnoobaveštajnu opremu, kao i specijalne snage sa najvećim borbenim sposobnostima... Drugi, ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić, jedini državni funkcioner koji uz predsednika države, premijera i predsednika Skupštine ima pravo da predstavlja Crnu Goru u inostranstvu, da rukovodi mrežom informisanja i službeno informiše inostrane predstavnike o stanju u Crnoj Gori, a time i direktno utiče na afirmaciju ugleda "nekih struktura", dok isto tako utiče na urušavanje nekih drugih struktura koje pokušavaju da stvore društvo slobodno od ucena, kriminala i korupcije.

BONUS VIDEO - Kako je pao Milo Đukanović?

NAJAVA

PREMIJER Dritan Abazović saopštio je na sednici Odbora za bezbednost i odbranu da će pokrenuti pitanje smene dvojice ministara - vojnog Raška Konjevića i diplomatije Ranka Krivokapića, ukoliko postoji zakonska mogućnost za tako nešto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)