PROJEKAT „KOČI" ADMINISTRACIJA: Planirane tri, a na hercegnovskim plažama izgrađena samo jedna silazna rampa

V. V.

28. 09. 2022. u 18:23

LETO i sezona kupanja u moru su prošli a dobro osmišljen i koristan projekat „Izgradimo rampe – učinimo da more bude pristupačno licima sa invaliditetom", koji je podržalo Ministarstvo ekologije i prostornog planiranja i urbanizma ostao je nedovršen.

ПРОЈЕКАТ „КОЧИ АДМИНИСТРАЦИЈА: Планиране три, а на херцегновским плажама изграђена само једна силазна рампа

Herceg Novi

Umesto tri izgrađena je samo jedna spustna rampa u Igalu. Nosilac projekta bila je hercegnovska NVO Nova šansa u Novom a partnerska organizacija je NVO Novi razvoj. Međutim, dinamika izgradnje nije zavisila od njih već od brojnih administrativnih procedura zbog kojih rampe nema u Meljinama iako je završen idejni projekat. Za Bijelu poslo nije ni započet, objasnila je predsednica NVO Nova šansa Vesna Odalović.

– Stalno šaljemo dopise Morskom dobru, ali taj papirološki deo procesa, gde Nova šansa ne može da učestvuje, ide jako sporo. Jedva smo izgurali dokumentaciju za spustnu rampu u Igalu. Agencija za izgradnju i razvoj grada nam je besplatno uradila projekat, naručen je inoks od kojeg je rampa pravljena. Nisam stručnjak, ali slušam struku a oni kažu da je rampa izuzetno kvalitetno napravljena. Moram kazati da nas je Morsko dobro usporilo, sve je to zvučalo fino kada smo bili na sastancima, ali kada je trebalo da dođe do realizacije, to je bilo usporeno a tokom leta je bila potpuna tišina. Neke druge stvari su, na žalost, bile važnije. Ipak, mi kao društvo još uvek nemamo dovoljno razvijenu svest o potrebama OSI populacije i jednakim pravima, naglasila je Odalović.

Iznos planiran za izgradnju tri rampe planiran na oko 18 hiljada evra, sada je nedovoljan jer su u međuvremen povećane cene građevinskih materijala, a inoks je jako skup, objasnila je Odalović.

Ona podseća da je rok za završetak projekta kraj oktobra, a potpuno je neizvesno hoće li on biti ispoštovan i kako će se stvari dalje razvijati.

Jedina mogućnost koju sada imaju jeste da podstiču Morsko dobro da ubrzaju procedure, a da od Ministarstva traže rešenje ili produžetak roka za završetak projekta značajnog ne samo za osobe sa invaliditetom već i za sve koji otežano hodaju, za starije sugrađane i goste kao i za majke sa malom decom.

LAKŠI PRISTUP ZA SVE

Silazne rampe na plažama uvrštene su u Lokalni akcioni plan za oblast invalidnosti. Za finansiranje i izgradnju zaduženi su Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i JP Morsko dobro.

BONUS VIDEO - Kako je pao Milo Đukanović?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati