VIRUS SE UVUKAO U 10 INSTITUCIJA: Napad na informacioni sistem Vlade Crne Gore brižljivo planiran i dobro plaćen

I. D. STOJADINOVIĆ

30. 08. 2022. u 07:30

SAJBER napad koji traje već deset dana još preti Vladinom sistemu.

ВИРУС СЕ УВУКАО У 10 ИНСТИТУЦИЈА: Напад на информациони систем Владе Црне Горе брижљиво планиран и добро плаћен

Foto Shutterstock

Iako su sprečene teže posledice, određeni broj stranica je kompromitovan, a do sada je virusom zaraženo 150 stranica u deset državnih institucija, saopštili su ministar javne uprave Maraš Dukaj i direktor Direktorata za informatičku bezbednost Dušan Polović. Kako su kazali, vrednost virusa kojim je napadnut informatički sistem Vlade vredi i do 2,5 miliona dolara.

- Sa nečim ovakvim se ranije nismo susretali. Imamo ogromnu podršku naših partnera, pa bih se pre svega zahvalio SAD, Britaniji i Francuskoj - kazao je Dukaj.

On je istakao da bi Crna Gora ubuduće trebalo bolje da obezbedi sistem, napominjući da poslednjih godina uopšte nije investirano u informacionu bezbednost.

- Sajber terorizam jedna je od glavnih pretnji savremenog sveta. Pravovremenom reakcijom službenika javne uprave sprečene su teže posledice. Ono što je najvažnije, to je da ključnom sistemu državne uprave nije pričinjena trajna šteta, a da su lični podaci građana sačuvani - poručio je Dukaj.

Kako je dodao, trenutno se radi na sanaciji i proceni štete, a da na utvrđivanju odgovornosti radi Agencija za nacionalnu bezbednost.

- Napravljen je Plan postepenog povratka u funkciju. Uporedo se rade analiza i forenzika, koja će omogućiti dalje sprovođenje istrage i otkriti napadače i motive. Naglašavam da je ovaj proces otežan zbog kontinuiranih napada koji i dalje traju. Ipak, očekujemo da u narednim danima postepeno uspostavimo servis - kazao je ministar.

Dukaj i Polović, Foto gov.me

Prema rečima Polovića, zaražene stanice su isključene sa mreže i sa njih su izuzeti hard diskovi na dalje veštačenje. Određeni broj stranica, kaže, jeste kompromitovan, a trenutno je prioritet da se zaštiti sistem poreske uprave.

- Iza ovih napada ne stoji individualac, već je reč o brižljivo planiranom napadu.

Imamo organizovanog napadača i dobro finansijski pripremljenog. Vrednost virusa kojim je napadnut informatički sistem Vlade na dark vebu vredi od 100.000 do dva i po miliona dolara - kazao je Polović.

Foto Printskrin

MOGUĆI NAPADI NA EPCG

DA bi meta sajber napada mogla da bude i EPCG, saopštio je predsednik Odbora direktora te kompanije, Milutin Đukanović (na slici).

- Dobio sam poziv od direktora ANB-a, Sava Kentere, koji me je upozorio na mogućnost da EPCG bude predmet sajber napada koji je prethodnih dana izvršen na Vladu i druge državne institucije - naveo je Đukanović u saopštenju.

- EPCG je i pre tog upozorenja pokrenula proceduru zaštite, a nakon tog razgovora izdat je nalog da elektrane pređu na manuelni sistem upravljanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NEMAČKA U ŠOKU ZBOG SOPSTVENE REPREZENTACIJE: Alo! Podržavate propagandu Vladimira Putina!